Србски "Завет" за Санкт-Петербург

13-03-2014 09:03:12 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Санкт-Петербургу одржана је презентација друштва србско-руског пријатељства Завет.

Организација добро позната онима који прате хуманитарне догађаје на Балкану, ступила је у асоцијацију међународне сарадње северне престонице. У пракси то значи да праваца у којима може да ради Петербург, Србија и Република Србска биће више, што потврђује најразноврснији састав учесника манифестације: од представника администрације града до научника који се баве старим рукописима, од издавача-мариниста до ученика који читају Плавог зеца Душка Радовића на србском.

О плановима говори представник Завета у Русији Ирина Астапенкова:

- То су конференције, округли столови, омладински слетови, рад са децом, например учешће Срба у конкурсу цртежа Словенски кључ. Планира се добротворна акција сакупљања књига руских аутора за школе, манастире и библиотеке Србије и Републике Српске, и хтела бих да у Петербургу то постане традиција. Такође смо заинтересовани за рад са трагачким одредима. Амбасада РФ у БиХ нам је саопштила да, на пример, постоји иницијатива једног од музеја града Бијељине да се утврде места где су сахрањени руски ратни заробљеници за време првог светског рата у општинама Хан Пијесак и Рача. У локалним архивима никаквих података није остало, зато је неопходан детаљан рад историчара у архивима у Аустрији.

Из јасних разлога Први светски рат ће постати за Завет једна од главних тема 2014. године.

- Преговара се са Архивом Србије поводом предаје копија јединствених докумената ове епохе за изложбу која ће крајем лета бити отворена у граду Пушкин. Ми смо врло заинтересовани да у Русији виде Аустроугарски ултиматум Србији, србски одговор и друга важна сведочанства епохе. Један од наших земљака такође предлаже да се организује пут по местима бојевих дејстава, да се посети Грчка, Македонија, Србија, а да се заврши у Републици Србској на Видовдан.

Граду на Неви занимљива је србска култура, језик, сећања на заједнички културни и историјски простор. Тако су на пример на презентацију дошли представници издавачке куће Морско наслеђе: њима је занимљива судбина руских поморских официра који су се одселили на Балкан и они су спремни да о томе објаве књигу. А почетком марту у цркви Свети Царствени Страстотерпци у Лењинградској области била је постављена меморијална плоча погинулим руским добровољцима на Балкану, надаље је планирано да се подигне крст и да се постави меморијална плоча на сталној основи.

Тимур Блохин,