Шта ће Русима сопствена пирамида?

01-03-2014 12:34:35 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ако сматрате да су пирамиде искључиво творевине древних цивилизација, треба погледати истини у очи: савременим архитектама не да мира слава неимара древних времена и сваки се труди да понуди свету своју верзију култуног објекта. Као, на пример, Александар Голод, који је изградио читаву мрежу пирамида у Русији.

Све је започело још 90-их година, када су процветала радна псеудоначуна учења о космичког енергији, спиритизму и осталим паранормалним стварима. Када су људима после распада СССР буквално одузели веру у светлу комунистичку будућност, није било више у шта да се верује. Совјетска идеологија је замењивала религију. Лишивши се своје вере, земља је почела да преживљава духовне ломове, грчевито тражећи чиме би могла да закрпи рупу која се формирала у душама. И различити спиритисти и биоенергетичари одмах су се појавили, понудивши алтернативне варијанте…

Један од њих био је руски инжењер Александар Голод. За време перестројке он се озбиљно занимао за утицај пирамида на екологију и здравље човека. И означио је почетак изградње пирамида по сопственом пројекту не само у многим крајевима Русије, већ и у низу европских држава. Између осталог, саопштава се да пирамиде Голода могу да се нађу у Француској и Италији. Оне стоје у Ници и у предграђима Рима.

Ипак најпознатија његова пирамида је 44-метарска пирамида на 38. километру пута Москва-Рига. Сада је то својеврсно место ходочашћа многих туриста који путују по Подмосковљу. Она је направљена од фибергласа по принципима златног пресека. Према истраживањима које је водио сам творац, пирамида је у стању да прави чуда. Она може да реши проблеме градова и територија са еколошким дисбаланском; да смањује епидемиолошке проблеме, да помаже у борби против наркоманије и алкохолизма, да чува од природних катаклизми, штити људе који живе у близини од нуклеарних, хемијских и бактериолошких отпада.

Али на који начин? Творац пирамиде тврди да она може да исправља простор који је искривљен неразумним коришћењем природних ресурса и погубном делатношћу људи на околни свет и да хармонизује ситуацију на околним територијама захваљујући зрачењу позитивне енергетике.

Говорило се о мноштву захвалних болесника који су после боравка унутар пирамиде буквално били излечени у тренутку. А онима који нису успели да потпуно оздраве за време боравка у сакралном окружењу, нудило се да купе на лицу места малу копију пирамиде, как оби поправили енергетски баланс самостално код себе кући.

Ипак, никаквих веродостојних научних потврда ових заиста библијских исцељења, као и побољшања еколошке ситауције нема, осим оних истраживања која је водио тим Алсександра Голода. Али да ли су она била непристрасна?

У међувремену људи у трагању за чудима окупљају се око пирамиде Голоса у нади да она бар мало личи по својој снази на велике египатске пирамиде. Сам Александар Голод био је кратак, оцењујући свој објекат:

- Пирамида је инструмент. Одабрали смо оптималну форму и правила изградње, максимално повољне за човека и природу. Египатске пирамиде су имале своје циљеве које можемо само да нагађамо.

Надајмо се да пирамиде Голода, ако не помажу у хармонизацији околног простора, у крајњој мери не наносе никакву штету. Ако нису лек, нека буду бар плацебо. Најважније је да не буду добро маскиран отров…

Аљона Ракитина,