Руске старине од светског значаја

26-02-2014 10:42:59 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Година културе у Русији обележена је попуњавањем Списка Светског наслеђа УНЕСКА руским историјско-културним споменицима. На 38. заседању Комитета светског наслеђа, који ће бити одржан почетком лета у Катару, у почетни списак природних и културних објеката биће укључен древни архитектонско-историјски комплекс Болгар, који се налази у Татарстану.

Некада је Болгар био престоница средњовековне државе Волошко-Камска Бугарска. Насељавале су је племена из турске групе која су у 10. веку примила ислам. За муслимане читавог света то је друга Мека, приметио је у интервјуу за Глас Русије заменик директора Болгарског музеја Лилија Сафина:

- Код нас су сачувани споменици муслиманске арихтектуре из 13-15. века. На територији Русије то је једино место где су они сачувани скоро у потпуности. Могу да се виде, у многе може да се уђе. Сачувано је још и Болгарско градиште. Његова територија је добро позната, пошто су сачувани одбрамбени објекти 13-14. века, то су ров и насип. Све то је проглашено заштићеном зоном – око 400 хектара.

Федералну заштићену зону чине и древни руски фортификациони објекти – кремљи који се налази у три града. то је Псков на Северозападу Русије и поволошки Угљич и Астрахањ. Псковски, Углички и Астрахански кремљ као серијску номинацију Русија кандидује за Списак УНЕСКА низ година, али за сада није постигла успех. Да ли ће се то десити ове године, не зна се. Пре свега зато што једна земља може да кандидује Комитету светског наслеђа највише један предлог годишње, а укључивање Болгарског комплекса у списак је скоро решено питање. Ипак 2014. године навршиће се тачко 60 година чланства Русије у УНЕСКУ, и поводом јубилеја руска страна намерава да тражи изузетак из правила. Тим пре што је сваки од ових објеката серијске номинације заиста јединствен. Кремљ у Угљичу, на пример, мал те не је најпопуларнији објекат у чувеној маршрути под називом Златни прстен Русије. У пловном периоду у горњем току Волге у Укљичу пристаје до 1200 туристичких бродова. У интервјуу за Глас Русије водећи сарадник Угљичког музеја Виктор Јерохин објашњава то ретким особеностима овдашњег кремља.

- Вишеслојни историјски споменик, почев од снажног културног слоја, чији рани слојеви на дубини од око 4 метра спадају у епоху раног гвозденог доба, тчаније пре 2500 година, па до остатака руског средњовековног града и кремља. То је прилично целовит ансамбл споменика разних епоха, који стоје поред обала Волге.

Треба пожелети успех за три руска кремља у њиховом „јуришу“ на Списак светског наслеђа УНЕСКА. Ипак правде ради да приметиимо да и без њих руска утврђења заступљена су у списку истакнутих објеката света врло убедљиво. Овде је и Новгородски, Казански, Суздаљски кремљ, и, наравно, најчвуенији Московски.

Олга Бугрова,