"Руска вечера" у Републици Србској

26-02-2014 05:43:42 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Удружење руско-србског пријатељства "Мост" организовало је манифестацију у Модричи под називом "Руска вечера". Манифестацији су присуствовали Руси који живе на просторима Републике Српске и шире, представници Руске амбасаде, као и пријатељи и поштоваоци руског народа и руске културе. Овом манифестацијом, како су истакли на манифестацији је званично формирана први пут руска дијаспора на овим просторима.

Догађају је је присуствовао и Епископ зворничко-тузлански Хризостом који је дао благослов оснивању дијаспоре у Републици Србској те је истакао да је "Руска вечера" у Модричи понудила трпезу братства, слоге, љубави и духовне вредности.

Како је истакао Епископ: "Мене радује чињеница да је формиран једно такво одружење, такав "мост", који се зове Руско-србски "мост" који се бави, како сте могли чути са много добрих пројеката. Пре свега учења руског језика, руске културе, српске културе."

Аташе за културу у Руској амбасади Ана Ивољева је истакла: "Ово је први пут када су се руски људи на овом простору званично окупили у неком духовном и културном смислу. Иако имамо друштвене мреже на интернету, ипак је најбоље када се видито лично, када упознате једно другог."

Удружење србско-руског пријатељства "Мост" броји преко 16.000 чланова, а својим акцијама до сада су много допринели у развоју србско-руских односа, културе, те делују у свим сегментима друштвеног живота.

Здравко Мочевић, председник удружења је истакао значај јачања србско-руских веза: "Циљ овога је да се кроз формирање ове дијаспоре дају сигнали за јачање србско-руских веза у области привреде, науке технологије и свих других области. Ово је једна смерница за јачање свих србско-руских односа."

План је такав да "Руска вечера" постане устаљени обичај и празник где ће Руси који живе на овом простору имати и званични састанак "дијаспоре", те са својим пријатељима из Републике Српске размењивати искуства, односно како је то рекао Епископ Хризостом, "Трпеза братства, слоге, љубави и духовне вредности". Организацију манифестације је помогла Руска амбасада и "Нестро".

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_02_26/Ruska-vechera-u-Republici-Srpskoj-1434/