Нагли заокрет Михаела Шумахера

23-02-2014 03:03:53 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Име истакнутог тркача Формуле-1 Михаела Шумахера већ више од 20 година постало је симбол. Шамахерима називају обожаваоце брзине и ризика, често неоправданог. Управо брзина и ризик су направили од обичног немачког дечака седмоструког шампиона. Данас његов живот виси о концу.

Његов отац је био власник мањег картодрома. То је предодредило животни пут Шумахера. Михаел је рано савладао карт, те постепено постигао бројне успехе. Он је добио све, што се може добити у светском аутомобилском спорту.

Први велики успех је он постигао средином 1980-их година. Онда је 15-годишњи дечак постао шампион Немачке међу јуниорима. Осим тога, он је победио у шампионату Европе и постао други у светском шампионату. Сви, ко је познавао Шумахера лично, тврде да је имао посебне односе с картима и тркачким аутомобилима – он их је чуо и осећао. Осим тога, чврста воља, дисциплина и жеља да постане први по сваку цену, свакако, и срећа, - све му је то обезбедило победе на различитим трасама.

Седмоструки светски шампион у најпрестижнијим тркама – Формули-1, двоструки светски вице-шампион и троструки добитник бронзане медаље, бројни рекордер. Немачки тркач је 91 пут победио, добио 269 Гран-при, 68 поул-позиција и 4 тима. Међутим, није га срећа увек пратила. Он је преживео 5 озбиљних удеса, сваки од којих је могао да га кошта не само професионалне каријере, већ и живота. Рецимо, 1999. године у Гран-при Формуле-1 у Великој Британији. Онда је 30. секунде, када се покушало да се трка обустави због судара аутомобила, Шумахер, који није то знао, наставио је борбу са својим партнером у тиму Едијем Ирвајном. На једној окуки његов аутомобил је изгубио управљање, излетео са трасе, те се нашао пред зидом од гума. Прво се чинило да нема ништа страшно, али је испало да се десила несрећа.

Осетио сам да ми срце куца све спорије, а затим је стало. Учинило ми се да сам на путу ка небу. То је било занимљиво искуство, сећао се легендарни тркач.

После дужег лечења многи су се надали да ће Шумахер престати непромишљено да, ради победа и награда ризикује живот. Међутим, напротив, он је то чинио чешће и са манијакалном упорношћу, као да је предложио небу игру живот или смрт.

Крајем 2013. године свет је потресла неочекивана вест: чувени тркач, који је завршио спортску каријеру 2012. године, налази се у коми. Узрок је несрећа су француски Алпи. Обожавалац ризика и брзине, Михаел Шумахер је приликом планинског скијања напустио трасу, пао и ударио главом о стену. Његов шлем се поломио. Све до сада, после неколико операција, његово се стање процењује као критично. Да ли је реч о предодређености или обичној људској грешци? Посланик Државне думе РФ, лидер странке Аутомобилска Русија Вјачеслав Лисаков каже да је судбина показала зубе.

Трагична коинциденција је у томе, што се он цео живот бавио брзинским спортовима. Међутим, приликом брзине, која је релативно мала у односу на аутомобилску брзину тркача, добио је трауму, коју није добио приликом професионалне каријере. Вероватно је реч о непажњи. Било како било, све је одиграло кобну улогу.

Лекари се боре за његов живот. Нико не пружа гаранције за пуновредан живот, чак и иначе за живот. Ма шта се деси Михаелу Шумахеру – он је за милионе давно постао човек-легенда! Ненадмашни и непобедиви, једини Црвени – по боји кола – барон, Сунчани – због отвореног осмеха - дечак или једноставно Шуми.

Милена Фаустова,