Време мучи планету

18-02-2014 04:34:55 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Временске аномалије су присутне практично у свим деловима света. У Египту је први пут у сто година ове зиме пао снег, додуше он није изазвао никакве проблеме. У САД-у и Европи су невиђене хладноће, има невероватно много снега. Блокиран је транспорт, погинуло је десетине људи. Северну Америку је снег затрпавао током читаве сезоне.

У децембру је то резултирало хиљадама одложених летова, у јануару су ситуацију погоршали рекордни мразеви. Становници купују у супермаркетима најнеопходнију робу, у школама се укидају часови. У Великој Британији људи пате од другог катаклизма – поплава, које су изазвали пљускови. Они трају од краја протекле године. Ни Русију зими 2013.-2014. године нису заобишли природни катаклизми. Крајем јануара у низу региона је температура била испод 40 Целзијусових степени. У Москви је протекле недеље било ненормално топло време. Експерти истичу да се у савременом свету природни катаклизми и различите елементарне непогоде, мада се они дешавају знатно чешће него раније, те су промене очекиване, изнео је у интервјуу Гласу Русије шеф оделења краткорочних временских прогноза и опасних појава на територији Русије Хидрометеоцентра Русије Александар Голубев.

- Може да се каже да су колебања температуре током протеклих деценија постала наглија, али то не значи да је то екстремално време. Једноставно се повећала његова променљивост. То је повезано с тиме што, између осталог, ове зиме у Атлантику настају веома ативни циклони. Зато најнеповољније време настаје у приобалским земљама: у Енглеској, како је познато, падају пљускови, дошло је до поплава. У Русији се све то завршава моћним токовима топлоте, који теку са југа Медитерана или са југо-запада Атлантика. Зато су периоди дужих југовина учестале. Међутим, у Сибиру су већ током дужег периода јаки мразеви. Зато не можемо да говоримо о неком наглом и глобалном отопљавању, мада, свакако, просечна годишња температура на Земљи расте.

Устаљена током столећа клима наше планете се нагло мења. Неки експерти проричу заиста монструозне последице – Арктик и Антарктик ће се растопити, Северна Америка и Скандинавија ће се заледити, Голфска струја ће променити свој ток. Међутим, то је крајња варијанта. Једна од најпроширенијих верзија је данас таква: данашњи процеси, који се дешавају на планети, нису доказ отопљавања или захлађивања, већ поремећености, - каже водећи стручњак центра времена Фобос Евгениј Тишковец.

- У атмосфери Северне хемисфере се огледа тенденција поремећености обичног географског налажења центара деловања атмосфере, који формирају традиционалну климу у неким регионима Европе и Америке. То је повезано са тиме, што је данас актуелно позитивно Северо-Атлантско колебање, изазвано супротстављањем два моћна баричка система (области распореда атмосферског притиска). На северу је то Исландска депресија, на југу је азорски максимум. Међу њима је формирана довољно активна планетрна фронтална зона. Брзина струјних токова достиже 300 километара на сат. Заиста опажамо да дуже југовине зими постају чешћа појава него раније. Дакле, такозвано климатско клатно се колеба све брже, те периоди аномално топлих дана, и, обрнуто, доста хладних дана су све дужи.

Још један проблем се састоји у томе, што прецизну прогнозу стручњаци могу да саставе само за неколико дана. За сада никакав суперкомпјутер није у стању да узме у обзир све чиниоце, који утичу на временске промене да би предвидео време за дужи период. Дакле, данас, када број природних катаклизама нагло расте, веома актуелан је предлог Русије да се формира глобални систем упраљања ризицима, повезаним с природним и техногенским катастрофама. Тај ће правац постати један од првостепених у раду Велике Осморице, који ће бити одржан под руским председништвом.

Лада Коротун,