У Словенији рејтинг Олимпијских игара у Сочију врло висок

30-11--0001 12:00:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Вратимо се зимским олимпијским играма у Сочију и њиховом осветљавању у разним земљама. Ми смо већ писали о Србији, између осталог о томе да српске медије више занимају догађаји око олимпијаде, а не спортска достигнућа. Сада да погледамо на њихове суседе.

Између осталог Словенију, чија хокејашка репрезентација први пут учествује на Олимпијади. Бивши главни уредник листа Дело Дарјан Кошир, бивши специјални дописник издања из Москве рекао је како стоје ствари у Словенији. Али прво се подсетио 90-их година, свог рада у руској престоници.

- То су биле тешке године. Време преласка Русије из Совјетског Савеза у нову земљу под председавањем Јељцина било је богато догађајима. Тада су пуцали на Бели дом. Углавном сам се бавио политиком и економијом, али такође и спортом. Тако да много знам о руским спортистима. И наравно, драго ми је што Олимпијске игре сада протичу у Русији.

Да разговарамо о томе како се у Словенији осветљавају спортски догађаји у Сочију и колико је за њих велико интересовање гледалаца и слушалаца. Посебно је Дарјан Кошир истакао улогу словеначке новинске агенције СТА.

- Они имају специјалну олимпијску службу која преноси вести о догађајима у Сочију буквално сваког минута. Олимпијске игре се осветљавају прилично широко. Други канал словеначке телевизије врши директан пренос сваког дана. Чак све вечерње новости почињу олимпијским играма. О њима пишу наши централни листови. Публика има врло велико интересовање. Рејтинг гледаности је врло велик. Рекорд је био постављен пошто је наш спортиста освојио прво злато. Сам сам задовољан тиме што су то врло успешне олимпијске игре за Словенију. За недељу дана наши спортисти су освојили читавих 5 медаља. Драго ми је што је наша хокејашка репрезентација стигла у Сочи. Тако јаких играча као што су Овечкин и Малкин ми немамо. Многи од руских хокејаша играју у НХЛ, али и наш тим је одиграо врло лепо.

Своју реч о осветљавању Зимских олимпијских игара у Сочију у Словенији рекао је и други новинар, дописник словеначког интернет-портала planetsiol.net Роберт Горјанц. Он учи руски у Руском Центру за науку и културу у Љубљани, тамо где су га учили чланови словеначког олимпијског комитета пред полазак у Сочи.

- На нашем сајту Олимпијада је такође главни контент. Чланци о успесима словеначких спортиста на Олимпијади су најпопуларнији ових дана. Рекорд посете постављен је када је наша скијашица Тина Мазе освојила злато. А имамо и друге освајаче медаља: сребро је освојио скакач Петар Превц, скијашица Весна Фабијан, бијатлонисткиња Теја Грегорин. Наравно, треба да истакнемо и учешће наших хокејаша. У штампи је била велика пажња за ово учешће. На телевизији, разуме се, била је прва вест када су победили Словачку. И надам се да наши хокејаши још нису рекли последњу реч.

Григориј Соколов,