Најагресивнија антиновинарска администрација САД у савременој историји

13-02-2014 09:07:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У новом Индексу слободе штампе који је објавила данас независна организација Репортери без граница САД су се спустиле за 13 тачака одједном. САД су пале до 46. места на списку од 180 држава: то је испод Румуније и Салвадора. Још ни једну демократску администрацију САД нису оптуживали за такве размере напада на слободу новинара као администрацију Обаме.

У реферату за 2013. годину подвлачи се да је назадак у време гоњења новинара због истине директно везано са масовном глобалном шпијунажом у САД. У првом реду са претњама и репресијама против звиждача и репортера који покушавају да раскринкају размере светског праћења, прислушкивања телефонских разговора, читања електронске коресподенције од стране АНБ. Агенција је шпијунирала и наставља да шпијунира Американце, лидер 35 највећих држава света, прислушкивала је разговоре дипломата УН, разговоре амбасадора у националним амбасадама у Вашингтону и по читавом свету и у мисијама у УН и Њујорку. Свакодневно се сакупљају пдоаци о 5 милијарди претплатника мобилне везе по читавом свету.

Обамина администрација је најагресивнија антиновинарска администрација САД у савременој историји – изјавио је, представљајући реферат у Вашингтону, новинар Њујорк Тајмса Џејмс Рајзен. Чути нешто тако од листа који је увек уздизао Демократску странку САД, за њиховог председника и конгрес чак није срамота. То је пресуда. Рајзен је један од најпознатијих америчких представника „истражног цеха“ новинарства. Сада се на разматрању Врховног суда налази случај Рајзен против владе САД. Он намерава да потврди право репортера да откривају своје изворе информација ако им прете политичка гоњења. Јеан од недавних Рајзенових материјал аје био заснован на подацима од звиждача из Ције.

Ове недеље на Белу кућу и њене сасвим недемократске методе гоњења новинара, скривања информација од јавности и глобалног пражења био је испаљен не један, већ неколио рафала одједном.

Од 10. фебруара на Интернету се појавио нови раскринкавајући „дигитални лист“ The Intercept . Он је формиран на бази пројекта First Look Media, који је основао творац онлајн аукције eBay Пјер Омидјар. The Intercept излази у редакцији Глена Гринвалда, бившег репортера Гардијана који је први почео да објављује досије Сноудена. First Look Media намерава да покрене још неколико тематских сајтова: о корупцији у највишим ешалонима власти, кршењу закона, права грађана, скривању информација и слично. Едвард Сноуден, каже Гринвалд, више неће бити усамљен, а ми ћемо отворити нову поглавље у борби против злоупотреба специјалних служби.

Јавност треба да зна шта ради влада и њене специјалне службе, рекао је продуцент електронског листа, такође познати амерички репортер Џереми Скахил.

- Последњих неколико месеци ми видимо озбиљну ескалацију опасности у погледу репортера и звиждача од стране Обамине администрације и конгреса. Директор Националне обавештајне службе САД Џејмс Клепер скоро отворено тврди да репортери који саопштавају о Сноуденовим документима су саучесници и криминалци, издајници САД.

Код нас у земљи, сматра Џереми Скахил, намерно се ствара клима страха. У таквој клими лакше је борити се против оних који траже истину. Наш сајт таквим људима и жели да помогне. Док још није касно, истче он.

11. фебруара руководиоаци америчких интернет-провајдера, између осталог Гугл, Мајкрософт, Јаху, Фејсбук, упутили су писмо председнику САД и конгресу. Они захтевају да се прекине електорнска шпијунажа и приморавање њихових компанија да дају АНБ САД податке о клијентима. Американци, незадовољни праксом сакупљања података на Интернету, упутили супрео 40 хиљада електонских писама члановима конгреса са позивом да унесу поправке у законодавство и ограниче овлашћења специјалних служби.

Андреј Федјашин,