Проклете књиге. Књига Тота

12-02-2014 10:03:50 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Увек су постојале књиге које су власт, црква, ревносни борци против непознатог желели да униште, често заједно са њиховим ауторима. Драматичне судбине рукописа, нестала знања, страшне смрти. Шта крију проклете књиге?

Једна од најзагонетнијих књига је староегипатска Књига Тота. Сматра се да је староегипатски бог мудрости и знања тот владао великим знањем које је давало власт у свету. Он је поклонио људима писменост и био је летописац богова. Представљали су га у виду човека са главом ибиса, а његов култ у граду Хермополису, везан за подземна царства, обавејен је велом тајне.

Први помен Књиге Тота сусреће се у Торинсом папирусу, где се описије завера против фараона уз коришћење магије. Сви њени учесници су били кажњени, а проклета књига која је учила „противправним“ дејствима спаљена је.

Касније се књига поново појавила, нашавши се на располагању Хаемуаса, сина Рамзеса Другог. Сматрало се да је овај текст давао могућност да се гледа у сунце не жмурећи, а такође је давао власт над морима, земљом и звездама, откривао тајне језика звери, давао моћ да се подижу мртви из гроба и да се делује на растојању. Хануас је одлучио да је књига опасна и спалио ју је!

Приближно 300 година пре нове ере Тот се поново појавио: њега поистовећују са Хермесом Трисмегистом, оснивачем алхемије. У та времена сваки маг у Александрији је тврдио да поседује Књигу Тота. Такво хвалисање увек се завршавало жалосно: сви ови људи су гинули у несрећама.

Књига тота се ширила цитирањем у текстовима, препричавањем појединих фрагмената. У средњем веку и у време инквизиције оне који су растурали тајне рукописе спаљивали су немилосрдно, али знања су све једно испливавала. Мада нико никада није видео Књигу Тота, наштампану или репродуковану било каквим познатим начином.

У 15. веку појавила се легенда о тајном друштву које је растурало кратак садржај Књиге Тота у виду карата које су назване таро картама. О томе пише у својим радовима француски научник Кур де Жебелен. Он тврди да је ова знања нашао у староегипатској књизи, која је сачувана после пожара у Александријској библиотеци. У Историји магије (1876) Пола Кристиана Питуа, библиотекара департмана за народно образовање за време Наполеона Трећег, такође је речено да се главне тајне науке египатске цивилизације и основни сараджај Књиге Тота одражавају у таро картама.

19. и 20. век пуни су прича о маговима и алхемичарима који су поседовали папирусе Тота, мада нико их није показао свету. Превише је велики био страх од погибије, јер сви који су поседовали тајна знања умирали су насилном смрћу.

На данашњи дан у Александријској библиотеци чува се неколико разједињених листова прве копије папируса Књиге Тота. Да ли је то заиста та књига? На ово питање нема одговора, као и на многа друга везана за древни папирус. Није толико важно да ли је постојао рукопис у ствари, легенде о њему хране нашу уобразиљу.

Ана Фјодорова,