Рибљи апетити Русије расту

11-02-2014 10:42:49 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


До 2030. године две трећине рибе коју човечанство поједе на планети биће одгајано у вештачким условима. Такву прогнозу је дала Светска организација за храну УН (ФАО). Лидер у производњи и потрошњи рибе остаће као и данас Кина. У Русији потенцијал производње рибе још није искориштен потпуно. Како би се стимулисао развој гране, влада је разрадила за бизнис низ олашкица.

Риба је важан елемент људске исхране. Човечанство је научило да узгаја поједине видове у вештачким условима и добило могућност да чешће види ову вредну намирницу на столу. Данас је лидер индустријске производње рибе Кина. Она одгаја годишње око 70 милиона тона. Следе Индонезија, Индија, Перу, Јапан, Филипини, Вијетнам, САД, Чиле. Русија са њеним огромним бројем водених површина и дугом обласком линијом по рибњацима до данас није била међу првима, истиче руководилац центра за везе са јавношћу Федералне агенције за рибарство Александар Савељјев.

Нажалост, веома смо заостали због одсуства нормативно-правне базе. Несрећни закон о рибњацима министарство пољопривраде је правило 14 година. Овај закон је тек прошлог лета био усвојен у Државној думи и председник га је потписао.

Сада руски произвођачи рибе могу да почну да раде пуном паром. Разрађује се наменски програм развоја рибарске индустрије. Бизнисмени који узгајају рибу добиће помоћ у отплати кредита, субвенције за економски значајне пројекте. Уз то сва пољопривредна предузећа у Русији ослобођена су пореза на профит до 2018. године. Оживљавање је већ осетно, истиче представник Росриболовства Александар Савељјев.

- Још прошле јесени смо упутили премијеру и овлашћеном представнику председника у региону мегапројекат развоја марикултуре на Далеком Истоку: на Сахалину, у Хабаровском крају, у Приморју. Реализација овог пројекта омогућиће да се у овом регионима отвори више од милион радних места. Можете да замислите шта то значи за Далеки Исток. Трепанг, морски јежеви, шкољке то су они плодови мора који можда нису баш најпознатији становнцима средње Русије, али који имају колосално тржиште за пласман. Наши научници су израчунали да у укупном обиму то може да буде око 3,5 милиона тона годишње. Ево какви потенцијали се скривају. И, наравно, када се појавила нормативно-правна база, то ће се развијати. Ми сви, на Далеком Истоку посебно, стојимо једноставно на прагу инвестиционог бума у марикултурној привреди.

Осим бескичмењака очекује се увећање индустријске производње шарана, лососа, јесетре. Активни развој индустријског узгоја рибе је светска тенденција. Према прогнози ФАО, за 15 година више од 60% светске производње рибе ће отпадати на рибњаке. Између осталог не треба мислити да ће узгој рибе оставити без посла традиционалне риболовце. Стручњаци су уверени да ће се обим улова дивљих видова рибе сачувати на претходном нивоу. Узимајући у обзир да ће до 2050. године број становника планете скочити са 7 до 9 милијарди, биће потребно много рибе.

Наталија Коваленко,