У Београду у марту изложба «Експо – Русија Србија»

10-02-2014 07:02:41 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Поводом предстојеће Међународне привредне изложбе под називом „Експо – Русија Србија“, која ће у марту бити одржана у Београду у хотелу Метропол, конференцију за штампу је одржао Анатолиј Николајев, директор за међународне везе компаније-организатора. Он је том приликом објаснио присутним представницима медија и заинтересованим привредницима, да ће од 5. до 7. марта бити одржан цели низ округлих тематских столова, на којима ће се представити највеће руске компаније попут Гаспромњефта, Руских железница и Лукоила, а учествоваће и бројне српске компаније, заједно са представницима неких других балканских земаља.

Осим тога, на том великом привредном скупу ће узети учешће и највиши државни руководиоци Русије и Србије, с обзиром да се очекује долазак председника Србије Томислава Николића, затим председника Привредне коморе Руске Федерације, као и министара из обе земље.

Конкретно, велика привредна изложба „Експо – Русија Србија“ ће се састојати од 6 округлих столова - о енергетици, саобраћају, пољопривреди, образовању, те о телекомуникацијама.

На тематском скупу посвећеном саобраћају разговараће се о модернизацији србских железница, док ће се на округлом столу на тему пољопривреде говорити о испорукама србских пољопривредних производа на руско тржиште. Такође, када је реч о тематском скупу о образовању, тамо ће бити представљени руски факултети који ће говорити о размени студената. А када се ради о телекомуникацијама, на том скупу ће руски стручњаци представити србској страни пројекат електронске владе. Али ни то нису ни изблиза све теме о којима ће се разговорати.

Иначе, на прво питање које смо поставиили господину Николајеву - какви су његови утисци о сарадњи са србским колегама са којима је радио на реализацији предстојећег сајма, он је одговорио: „Имао сам састанке у свим министарствима на веома високом нивоу и нигде није било негативног одговора. Без икакве сувишне бирократије конкретно смо се договорили о реализацији свих ових пројеката. Чак ја мислим“, додао је Николајев, „да ће убудуће оваква изложба да се одржава сваке године.“

А на друго питање – какве резултате очекује од ове изложбе, он је казао: „Што се тиче ефеката које очекујем, могу рећи да се на свим нашим изложбама које смо до сада организовали, резултат не види баш одмах, јер резултат долази као последица разних форума. То је пре свега могућност да се представе компаније, да се информишу једни о другима, да се успоставе контакти који ће касније довести до договора. Понекад успемо да добијемо повратну информацију о конкретним договорима, а некад је то пословна тајна. Међутим, из искуства са ранијих изложби, ефекат сигурно постоји. Ја вам могу рећи да са свима са којима организујемо такве сусрете – са свима успева. У марту у Београду се после дужег времена организује презентација овако великих руских компанија. Овако велике делегације још нисмо имали. Из искуства очекујем да ће поједина предузећа успоставити заједничку производњу. Значи, на сајму ће бити представљени производи од најмањих ситница, па све до најновијих иновативних достигнућа и изума у руској економији, као што је рецимо прави летећи тањир за који није откривено на основу какве технологије функционише, а који је већ нашао своју намену, као на пример за надгледање државних граница,“ закључио је Николајев.

Напослетку, поновимо још једном све тематске целине о којима ће се разговарати на предстојећој изложби. Дакле, ради се о енергетици, машинском инжењерству, металургији, авијацији, железничком саобраћају, агроиндустријском комплексу, индустрији нафте и гаса, о високотехнолошким иновацијама, банкарству, телекомуникацијама, медицини, образовању и туризму.

Наравно, на ову руско-српску изложбу неће доћи само стручњаци и државни руководиоци, већ су позвани сви заинтересовани грађани, који ће између осталог моћи да виде и изложбу робе широке потрошње, а битно је нагласити и чињеницу да је улаз слободан и бесплатан за све посетиоце. Шта рећи на крају него – видимо се у Београду, у хотелу Метропол од 5. до 7. марта на великој изложби „Експо – Русија Србија“.

Ратко Паић,