Индустријска изложба "EXPO-RUSSIA SERBIA 2014"

08-02-2014 08:20:36 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Настављају се припреме за међународну индустријску изложбу “EXPO-RUSSIA SERBIA 2014”, која ће бити одржана у Београду од 5. до 7. марта. Она ће сигурно постати једна од главних билатералних акција ове године. О овом догађају разговарамо са директором за међународне везе ОАО ЗАРУБЕЖ-ЭКСПО Анатолиј Николајев.

Господине Николајев, како напредује рад на организацији изложбе?

- Мислим да се он успешно одвија. Успоставили смо контакте са свим заинтересованим организацијама у Србији, упутили смо писмо председнику државе Томиславу Николићу, у тесном смо контакту са заинтересованим министарствима. Руске фирме су активне у свим правцима. Многе су сталне учеснице, зато ће оне, узимајући у обзир искуство сарадње с нама, активно учествовати и у Београду. Главни учесници су руске велике фирме ОАО Руске железнице, Штедна банка, Гаспром, исто тако, биће заступљени и представници средњег бизниса.

Који ће језици бити радни?

Пре свега руски и србски. Већ имамо квалификоване преводиоце. Наравно, биће заступљен и енглески језик, јер нећемо се ограничити само на оквире Србије. Напротив, очекујемо да ће на изложби учествовати компаније и државне структуре Хрватске, Словеније, БиХ, Македоније и Албаније.

Да ли се, у оквиру изложбе, планирају акције, усмерене на упознавање са руским компанијама? Хоће ли бити организаване конференције за штампу, округли столови, промоције?

- Током одржавања изложбе биће организовано шест округлих столова. Све ће почети од конференције, посвећене сарадњи Русије са земљама Југо-Источне Европе, између осталог, Балкана. Предвиђена је промоција руских компанија, свака компанија ће причати о својим достигнућима. Природно је да ће учесници из других земаља такође пружити представу о томе, шта они могу да предложе својим евентуалним потрошачима.

Ми смо одлучили да организујемо изложбу у Београду из практичних разлога. Педседници наших земаља су 24. маја протекле године потписали споразум о стратешком партнерству. Србија је на прагу ЕУ, зато смо заинтересовани за сарадњу, као што су и они заинтересовани за сарадњу с нашим Евроазијским савезом. Одабрали смо неколико праваца. Рецимо, у министарству саобраћаја 6. марта ће бити одржан округли сто уз учешће министра саобраћаја Србије. Разматраће се крупни инфраструктурални пројекат за модернизацију железнице Србије, који предвиђа испоруке возног парка из фабрике у околини Москве. Биће размотрен, у оквиру наших задатака, закон о железницама Србије, а вероватно и питање продаје на лизинг нових кола Газела-бизнис, која наилазе на потражњу у читавом свету. Биће размотрена и сарадња у области авијације.

Да ли је предвиђен културни програм?

- Свакако. Културни програм је код нас предвиђен на свим изложбама. Током одржавања изложбе је предвиђено разгледање Београда, после њеног завршетка, ко жели може да посети суседне земље са гледишта заинтересованности за пословну сарадњу. Свакако, предвиђен је и концертни програм. Имамо добре везе са Руским домом у Београду, и преко Россотрудничества се припремају наступи руских фолклорних колектива и наших сународника, који живе у Србији.

Дакле, припреме за изложбу “EXPO-RUSSIA SERBIA 2014” одвијају се пуном паром. Судећи по свему, она ће заиста постати важан корак у развоју реципрочних бизнис-односа између Русије и Балкана.

Вера Жердева,