Путин: Церемонија отварања Олимпијаде била је достојна Русије, али нема опуштања

08-02-2014 08:14:12 | | fakti.org/ vostok.rs |


Церемонија отварања Олимпијаде била је грандиозна, али се не смемо опуштати сви ми који смо укључени у одржавање игара - указао је Владимир Путин приликом сусрета са руским спортистима и личностима из националне културе.

„Верујем да изражавам опште мишљење да је отварање било прави спектакл, грандиозно и достојно Русије. Али, то је био само почетак. Говорим ово члановима организационог комитета и свим другим који брину о такмичењима или спремају затварање Игара“ - нагласио је председник РФ.

Одмах потом је додао: „Имали смо блистав почетак, али нас он мора још више мобилисати. Церемонија отварања била је блистава и незаборавна. То је важан део целог олимпијског програма који је изискивао много енергије и новца. Виђено је било упечатљиво и прелепо, а показали смо сву историју своје земље."

Руски лидер са Шинзом Абеом

Виђеним смо истакли своју кандидатуру и за организовање летње Олимпијаде. Али, нема опуштања. Пред нама је још огроман, колосалан посао. Пред нама су - у марту - и параолимпијске игре.“

Руски лидер - који се нешто касније састао и са Шинзом Абеом - изјавио је да је РФ спремна да Јапану пренесе искуства стечена током припрема Олимпијаде Сочи-2014.

„Знам - рекао је Путин јапанском премијеру - да Ваша земља располаже великим могућностима за организовање сличних манифестација и да ће знати да их искористи приређујући летњу Олимпијаду 2020. године. Верујем да би Вашим стручњацима ипак било интересантно да се упознају са нашим искуствима, поготово што смо се ослањали и на знање специјалиста из целог света“.

Абе је признао да је за њега церемонија отварања Олимпијаде била „фантастична и дирљива“.

Са поносом је указао да је јапанска компанија „Панасоник“ за Сочи-2014 испоручила 12.000 апарата.