Сочинска Олимпијада ће бити најбоља у историју

08-02-2014 08:05:13 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Сочију су почеле 22. Зимске олимпијске игре. Недеља пред велики догађај, прошла је у радосном узбуђењу, са пуно догађаја. Руски спортисти су заузели прва места у тимским такмичењима из неких спортова. Председник Русије Владимир Путин је пожелео успех руској репрезентацији.

На дан отварања Олимпијских игара у Сочију председник Русије Владимир Путин је иступио на пријему у част високих гостију Олимпијаде и још једном се захвалио Међународном олимпијском комитету на томе, што је Русији пружено право да реализује овај велики пројекат и докаже своју приврженост олимпијским вредностима. Шеф државе рачуна да ће Олимпијске игре омогућити да се на нови начин сагледају достигнућа, особине и традиције земље. Владимир Путин се састао са руском репрезентацијом, пожелео спортистима успех и изразио уверење да ће они постићи најбоље резултате.

- Сви наши навијачи, којих има милиони, пажљиво ће пратити ваша такмичења. Рачунамо на вас и надамо се. Имамо младу, перспективну репрезентацију. Не сумњам да ћете дати све од себе. Главна је, свакако, поштена, отворена, храбра борба. Знам да сте способни за то. Добићете најбоље резултате у вашој спортској каријери. Желим да и ви сами уживате у том сложеном, тешком, одговорном раду, и радујете се својим резултатима.

Председник МОК Томас Бах је стигао у Сочи међу првима. Он је високо оценио рад на припремама Игара и изјавио да сочинска Олимпијада може да постане најбоља у историји.

- Видимо, шта је постигла Русија последњих година. Учинили сте све неопходно ради учешћа спортиста. Испунили сте сва своја обећања, изнета од стране МОК пре 7 година. Захваљујемо на том истакнутом достигнућу.

Један од најсложенијих аспеката одржавања Игара је безбедност. О томе се брину и руска страна, и друге државе. Свим авионским путницима, који стижу у Сочи из САД, Украјине и Белорусије месне власти су забраниле да носе у ручном пртљагу сваке течности, гел и аерозол. У САД су такође привремено укинули онлајн-регистровање путника. Са своје стране, организатори Олимпијаде су учинили све могуће да би осигурали потпуну безбедност за госте Сочија. При томе су руски специјални ресори морали да узимају у обзир специфичност тог региона, - истиче председник међународног удружења ветерана јединице антитерора Алфа Сергеј Гончаров.

- Морамо да узимамо у обзир опасности споља, имамо их и у самој земљи. Ми смо свесни да би многи опоненти Русије желели да покваре празник, али не смемо то да допустимо.

Током одржавања Олимпијских игара зараћене стране морају да положе оружје, - позвао је уочи отварања Олимпијаде Генерални секретар УН Бан Ки Мун. Са позивом о објављивању „олимпијског примирја“ приликом одржавања Олимпијаде у Сочију такође је иступило МСП РФ. Пре свега тај позив је упућен странама у сиријском конфликту.

У међувремену почетак олимпијског празника обележавају у читавом свету. У јапанском граду Сапоро су направили снежну скулптуру, посвећену зимским спортовима у част Олимпијаде у Сочију. У Северној Кореји су издали серију олимпијских марака. Национална банка Украјине је увела у оптицај олимпијске монете од 2 и 10 гривни.

Кира Калинина,