Мој лични лос на Берлиналу

08-02-2014 04:13:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Анимирани филм "Мој лични лос" Леонида Шмељкова ће представљати Русију на 64. Берлинском филмском фестивалу који је почео 6. фебруара. То је једини руски филм који је доспео на ову престижну филмску смотру. Он је укључен у програм Generation Kplus у оквиру којег се приказују филмови за децу и омладину.

Између осталог руски колорит ће се испољити већ првих сати фестивала, који отвара филм Хотел Гранд Будимпешта познатог америчког мајстора Веса Андерсона. Ради се о томе што је режисер тако заволео веселу руску песму Сија месец, сија јасни, да ју је учинио главном музичком темом своје трагикомедије о невероватним доживљајима портира хотела и његових помоћника. Шта више, саундтрек за овај филм изводи руски народни ансамбл. Овим се присуство Русије у конкурсу, нажалост, исцрпљује.

Ипак велике наде се полагају на домаћу анимацију. Филм Мој лични лос је снимио 32-годишњи режисер Леонид Шмељков. То је прича о томе како је понекад тешко људима, чак рођеним, да нађу заједнички језик и како људи због тога пате, посебно деца, рекао је у интервјуу за Глас Русије режисер филма.

- Филм је о детињству, о односима дечака и оца. По филму је јасно да се он види са оцем само викендом. И читава та прича са лосем је нека сублимација односа са оцем. То је када људи желе да буду ближи једни другима али не успева одмах.

Лос је лик, симбол наде, истакао је режисер на питање о називу филма.

- Мој рођак и ја смо се пре три године возили путем у Финској, тамо је такав пут: шума, поље, шума, поље. И сваки пут када је долазио комад шуме, стајао је знак са сликом лоса. И ја сам приметио да сваки пут када видим тај знак имам осећај да то није упозорење, већ знак да ће се управо појавити лос. Као увертира за представу. И увек се надаш: можда ће стварно лос изаћи, видећу га...

Стручњаци који су видели филм оцењују га врло високо. Нисам се чудио кад сам сазнао да су овај филм узели за конкурс, зато што он вреди – рекао је у интервјуу за Глас Русије продуцент пројекта Арсен Готлиб.

- То је прави ауторски филм. Он је добар зато што је то исповедни филм, то је стање које је важно за ауторски филм, и оно се врло ретко сада среће. То је лична прича коју је рефлексирао аутор, смислио и промислио. Тамо је све право, тамо је све истина.

Филм Леонида Шмељкова између осталог одговара главном захтеву Белинског фестивала који увек ставља на прво место актуалност покренутих проблема. 17-минутни Шмељковљев филм је далеко од политике, али је у друштвеном смислу врло актуалан. Осим тога, централне теме актуалне смотре су судбина деце и поглед у прошлост.

Што се тиче основног конкурса, у њему учествују 23 филма, међу њима су наши главни претенденти на Златног медведа – Ловци на благо Џорџа Клунија и Нимфоманка Ларса фон Тријера.

Рита Болотска,