Олимпијска арена у центру Москве

08-02-2014 02:46:38 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Сезон победа! – тако се назива изложба која се отворила у Москви у централној изложбеној сали Мањеж истовремено када и 22. зимске Олимпијске игре у Сочију. На њој је представљена грандиозна исорија светског олимпијског покрета, његови симболи, хероји и достигнућа.

Унутрашњост Мањежа личи на спортску арену. Читав његов простор је испуњен експонатима – има их преко 700. Ипак, лако се снаћи у структури изложбе. За основу је узето тумачење олимпијске симболике које је предложио истакнути швајцарски мислилац Карл Јунг. Он се ослањао на кинеску филозофију која прстен назива симболом животне енергије. Пет прстенова је пет стихија: вода, дрво, ватра, земља и метал – објашњава уметнички директор музејско-изложбеног удружења Мањеж Андреј Воробјов.

- Одељци наше изложбе одговарају симболици пет олимпијских прстенова, ономе што је везано за сваку стихију коју симбилише поједини прстен. Тако у сваком од одељака обавезно постоје предмети спортске тематике и видеоинсталације везане за симболику прстенова и инсталације савремених уметника у оквиру опште концепције.

Симболику пет прстенова предложио је оснивач савремених Олимпијских игара Пјер де Кубертен. Пре тачно сто година, 1914. она је била званично утврђена за време Светског конгреса Међународног олимпијског комитета у Паризу. Разуме се, нисмо заборавили на ову чињеницу и приликом састављања експозиције поклонили смо олимпијској симболици посебну пажњу, каже Андреј Воробјов.

- Три догађаја су постале теме изложбе. Као прво, 2014. године обележава се стогодишњица олимпијске симболике. Наредне године – 90 година од отварања првих зимских Олимпијских игара које су одржане 1924. у Шамонију у Француској. Осим тога, још једна занимљива чињеница: московска Олимпијада 1980. године била је 22. летња Олимпијада, а Игре у Сочију – 22. зимске Игре, и паралеле између Москве и Сочија на изложби, такође постоје.

Спортске фотографије, програми, плакати, арт-објекти савремених уметника, разуме се, посвећени спорту, видео-инсталације – све то је сакупљено на изложби. Уз то витрине са раритетима. На пример, права опрема првог олимпијског шампиона Русије, клизача Николаја Пањина – Коломенкина, који је освојио злато на Олимпијским играма у Лондону 1908. године. Или спортски дресови троструке олимпијске шампионке у уметничком клизању у паровима Ирине Роднине. А у скијашком одељку поред крпљи јакутских ловаца стоје скије троструке олимпијске шампионке, Рускиње Јелене Вјаљбе и чувеног норвешког скијаша, троструког олимпијског шампиона Вегарда Улванга... Под стаклом блистају комплети олимпијских медаља и монета. Одвојено су изложене палице штафета олимпијске ватре 1980. и ове 2014. године. А изнад свега тога - море монитора. Пет великих са тематским видеоинсталацијама о истим овим стихијама. И десетак мањих за директни пренос такмичења из Сочија.

Први посетиоци изложбе "Сезона победа" дошли су у Мањеж у време када се прва публика почела пети на трибине олимпијског стадиона Фишт.

Рита Болотска,