Експлоатација гаса из шркиљаца захтева детаљно проучавање

08-02-2014 02:40:08 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/SkyTruth/сс-by-nc/ vostok.r |


Експлоатација налазишта гаса из шкриљаца у земљама ЕУ неће много утицати на енергетско тржиште, чак и ако експлоатација започне ускоро, сматрају експерти Инстута за проучавање енергетске привреде на Келнском универзитету.

Његови научници су моделовали два сценарија развоја експлоатације нетрадиционалног гаса у ЕУ до 2035. године. У првом случају гас из шкриљаца ће почети да се експлоатише по етапама и споро да се увећава производња. А други сценарио претпоставља очување актуелне ситуације, у којој се нафта и гас из шкриљаца из разних разлога уопште не ваде. Руски експерти су склонији другом сценарију. Европљанима ће бити теже да понове успех америчке револуције из шкриљаца, сматра руководилац програма за еколошку политику нафтног и гасног сектора Светског фонда дивље природе Алексеј Књижњиков.

- Сада у низу земаља Европе постоји политичка забрана експлоатације нафте и гаса из шкриљаца. Узроци тамо нису толико еколошки, већ и социјални, зато што густина становништва и заинтересованост за очување природних крајолика у Европи је много већа него у САД. У француској један од узрока обуставе сличних пројеката јесте нежеља локалних становника да дозволе такве објекте као што су бушотине у историјском пејзажу, који је туристички објекат или пољопривредни.

Осим социјалних и еколошких питања која ће се појавити пред Европом приликом покушаја да се започне експлоатација горива из шркиљаца, јесте и технолошки проблем. Зна се да САД користе крекинг за извлачење гаса и нафте из шкриљачних стена. Али ова технологија је за сада далеко од савршене, на њој су тек почели да раде. Исто се тиче и транспорта извађеног горива железницом – обичне цистерне не одговарају свим параметрима безбедности, а специјалне цистерне за сада су тек у разради. Одсуство технологије је једна од главних препрека за развој експлоатације из шркиљаца.

Што се тиче Русије, она, сматрају експерти, има велики потенцијал за развој експлоатације из шкриљаца. Аналитичари ВР пророкују земљи у скоријој перспективи вођство у експлоатацији нафте из шкриљаца. Према прогнозама британских експерата, за 20 година Русија ће производити 800 хиљада барела нафте из шкриљаца дневно. Коментарише Алексеј Књижњиков.

- Према подацима Међународне енергетске агенције, прогнозе резерви нафте из шкриљаца у Русији су највеће у свету. Што се тиче гаса из шкриљаца, оне нису тако масовне, али најважније је да је резерви традиционалног гаса врло много. И постоји задатак да се просто оптимализује његова производња и транспорт.

Према прогнозама експерата, производња гаса из шкриљаца ће за Русију бити актуелна тек после 2050. године. Раније за то неће бити потребе. Тачније главна предност Русије данас је време на проучавање вађења гаса из шкриљаца и разраду безбедних технологија.

Татјана Голованова,