Гаспромњефт иде на Хрватску

08-02-2014 02:36:08 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Гаспром њефт намерава да прошири своје присуство у Европи. Једна од највећих нафтних компанија Русије планира да се бори за право експлоатације нафтних налазишта у Хрватској. Јадранска налазишта већ су заинтересовала преко 20 светских компанија. Ко ће бити изабран Загреб обећава да ће објавити на пролеће.

За то да је Хрватска у својим водама на Јадрану открила нафту сазнало се на јесен прошле године после пробних бушења. Прелиминарне резерве се процењују на 3 милијарде барела. То ће омогућити земљи, како изјављују власти, да постане мала Норвешка – тачније да се претвори од увозника црног злата у извозника. Амбициозни планови Загреба ће се остварити када он добије тачне цифре о обимима нафте на налазиштима, упозорава руководилац Центра за спољну политику Русије Економског института РАН Борис Шмељов.

- Сада је прерано говорити о томе какве шансе има Хрватска да постане мала Норвешка. У сваком случају Хрватска може себи да осигура енергенте – нафту и гас. И очигледно извесну количину енергената она може да испоручује за извоз, што је врло важно за ову земљу. Јер она има сада врло напет платни биланс и јако су јој потребна средства.

Међу компанијама које су већ у реду за учешће у аукцији је америчка Ексон Мобил, Британска ВР, француски Тотал и италијанска ENI. Достојну конкуренцију им припрема и руска Гаспром њефт. Први заменик генералног директора компаније Вадим Јаковљев је изјавио: Спремни смо као нико други – може и сутра. Стратешки интерес компаније је сасвим логичан, објашњава начелник аналитичког одељења инвестиционе компаније Цирих Капитал Менаџмент Николај Подљевских.

- Интересовање је везано за жељу да се стабилније учврсти Русија на Балканском полуострву. Овде се такође види могућност изградње Јужног тока и битно проширење мреже купаца руске нафте и гаса.

Према мишљењу експерата, експлоатација хрватске нафте и гаса може да буде лакша, и наравно јефтинија, пошто она залеже на релативно малој дубини. То и привлачи светске лидере у експлоатацији нафте и гаса. Није искључено да ће се ускоро на листи чекања појавити и кинеске компаније, претпоставља Николај Подљевских.

- Можда ће интерес испољити и кинеске компаније, на пример CNPC. Мада за сада оне нису биле примећене у том региону. Али код Кинеза се већ сада осећа дефицит енергената и он ће расти убудуће. Зато ускоро може да се очекује агресивнија политика кинеских нафтних компанија. Значи, оне и овде могу да се појаве.

О прецизним роковима тендера, за сада се ништа не зна. Загреб тек обрађује податке добијене од истраживача. Највероватније, аукција ће бити објављена на пролеће. Према мишљењу експерата, Гаспром њефт има добре шансе за победу. А као аргумент у компанији наводе дугогодишње искуство рада на Балкану, посебно у сфери прераде нафте и пласмана нафтних деривата.

Олег Обухов,