Интегрирајућа агенција ће управљати арктичким приобалним појасом

07-02-2014 03:46:00 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Русија форсира истраживања у приобалном појасу и експлоатацију нафте и гаса на Арктику. За ефикасно управљање пројектима извиђања, освајања и експлоатацију налазишта планирано је да се формира посебан ресор – национална интегрирајућа агенција. Такву иницијативу су изнели руски посланици.

Интересовање за арктички регион је у последње време у порасту. Глобално загревање и топљење леда отворило је приступ богатствима Арктика и новим могућностима за њихов транспорт. То је тога вредно. Арктичке ризнице крију милијарде тона нафте и билионе кубних метара гаса. Арктичка нафта и гас из Русије могу да одиграју важну улогу у светским испорукама наредних деценија, изјавио је председник комитета Државне думе за енергетику Иван Грачов.

- Сигуран сам да ће потражња за нафтом и гасом расти и никакав гас из шкриљаца неће укинути потражњу за нашим класичним енергентима. Никакве велике револуције гаса из шркиљаца, тачније јефтиног гаса, ни у Европи, ни у другим земљама неће бити. То значи да ће приобални појас морати да се експлоатише. А резерве арктичке нафте и гаса су значајне – до 100 милијарди тона у нафтном еквиваленту.

Тренутно за реализацију пројеката у приобалном појасу у Русији одговарају различити ресори, а центра који координише њихову делатност нема, истичу експерти. Нова агенција треба да контролише читав ланац – од истраживања налазишта до изградње инфраструктуре и непосредне експлоатације бушотина. Данас су руске компаније Росњефт и Гаспром укупно добиле лиценце за експлоатацију око 30 налазишта, који укупно покривају 80% резерви нафте и гаса руског приобалног појаса у Арктику. Једном речи, Русија је већ приступила реализацији великих пројеката у мору. Крајем прошле године корпорација Гаспром је почела индустријску експлоатацију нафте и гаса на Приразломном налазишту у Печорском мору. Пројекат Приразломнаја је невиђен – први пут у свету експлоатација нафте у арктичком приобалном појасу се врши са стационарне платформе. Ни једна земља ништа слично на арктичким ширинама није градила. Уз то платформа Приразломнаја одговара најстрожим захтевима безбедности и може да издржи максимално ледено оптерећење. При томе цена нафте и гаса испоставила се много нижа од прогнозиране, подвукао је заменик директора за науку Института за проблеме нафте и гаса РАН Василиј Богојављенски.

- 30 долара за барел – то је добра цена за арктички пројекат. Тако се он испоставио сасвим рентабилним. А ако се поставе мањи цевоводи који ће спојити налазишта у мору са магистралним цевоводима, пројекат ће економски постати још исплативији.

Ове године започет је велики програм социјално-економског развоја територије руског Арктика који је влада утврдила прошле јесени. Планирано је да се изграде нове и модернизују већ постојеће луке дуж трасе Северног морског пута, као и да се направи јединствена саобраћајна, телекомуникациона и енергетска мрежа.

Лада Коротун,