„Мосфилм“ пуни 90 година: победа је било, има их и биће их

02-02-2014 09:44:43 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


30.јануара главна фабрика руског филма - „Мосфилм“ напунила је 90 година. „Мосфилм“ конкурише најбољим студијима Европе и нема намеру да снизи сопствене критеријуме“- изјављује генерални директор, чувени руски режисер Карен Шахназаров.

Рођенданом „Мосфилма“ се сматра 30. јануар 1924.годне, када је била одржана премијера првог дугометражног филма „На крилима у висине“. Од онда је у оквиру овог студија снимљено више од 2500 филмова, од којих су многи постали и светски познати. „Пред себе сам поставио два конкретна задатка: као прво, да очувам „Мосфилм“, као дуго да спроведем реорганизацију и реформе“- говори Шахназаров, „Оба задатка су извршена“!

/ Током последњих година, успели смо да спроведемо дубоку модернизацију студија и на данашњи дан, сматрам да је „Мосфилм“ лидер у Русији, али и у Европи, да је то један од најбољих студија који поседује капацитет за остваривање потпуног производног циклуса. Уз то, током последњих 20 година, „Мосфилм“ није добијао никаква средства из буџета, а модернизација и реконтрукција су биле спроведене само уз сопствено финансирање.

Требало би рећи да је за разлику од других великих студија у земљи, „институција Шахназарова“ очувала свој јединствени филмски фонд. Приказивање филмова на телевизији и у бисокопима омогућавају овом студију приходе. А уз то, уочи овог јубилеја „Мосфилм“ је отворио и свој „Интернет бесплатни биоскоп“, у којем се може видети више од 500 филмова. Сам јубилеј филмски студио ће обележити радно. „Направљен је план и распоред свих манифестација које ће се одржавати током читаве ове године“- говори Карен Шахназаров:

- Никакве, посебно свечане концерте нећемо одржавати. Зато ћемо организовати читаву серију „свих могућих“ недеља, фестивала „Мосфилма“, изложбе. И заправо, већ смо почели. На пример, у Талину је већ била одржана велика изложба. Такође, била је одржана и Недеља Мосфилма у Мексику, у три града. Нас су позвали да организујемо такву недељу и у Аргентини... Током читаве године биле одржаване овакве манифестације, пројекције филмова...

Ове године најбоље филмове, који су снимљени у студију „Мосфилма“ видеће гледаоци у Израелу, САД, Швајцарској, Француској, Кини, Јапану, Аустралији и у многим другим државма. А још и у десетинама руских градова.

Шахназаров се нада да ће се уз нове услове за рад у студију појавити и нова креативна остварења, која ће омогућити да се „Мосфилму“ говори као о светском лидеру филмске индустрије.

Рита Болотска,