"Небески пастир" из Ухте доспео у Јапан

28-01-2014 01:22:53 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


"Небески пастир", рад Јелене Стрељчења, флористе из града Ухта, који се налази у републици Коми на северо-западу Русије, добио је награду на конкурсу флориста у јапанском граду Јокохама.

Јелена није професиолнални уметник. Међутим, једном, она је запазила да унаоколо – на земљи, на дрвећу, у ваздуху има пуно материјала за стварање уметничких дела. Сав приступачан природни материјал – сухо лишће, паперје тополе, латице цвећа, трава, маховина, алге, брезова кора, љуска од лука, кора од банане, клипови кукуруза, стабљике трске – све се то може искористити. Оно, за шта је дошло време да одумре, стиче други живот у њеним рукама. Њене слике често превазилазе насликана дела богатством боја. Сваки листић је попут потеза кичице.

Она је прво правила сувенире за пријатеље и познанике, затим изложбе на месном и регионалном нивоу, и најзад, учествовала је и добијала награде на међународним конкурсима у Финској, Јужној Кореји, Јапану. О својој каријери и уметности флоража – мозаика од природних материјала Јелена Стрељчења је испричала нашем дописнику.

- Сама сам научила ту уметност. Када, рецимо, шетам у шуми и видим маховину, одмах схватим за шта може да послужи на слици. Моји су радови били запажени. Предложили су ми да организујем персоналну изложбу, затим још једну. Почела сам да тражим на Интернету истомишљенике. То је неопходно за развој и усавршавање. Сазнала сам да постоји Међународни савез флориста, написала сам писмо и добила одговор. И сама сам се учланила у тај савез. Први међународни конкурс-изложба, куда сам послала свој рад, налазио се у Јужној Кореји. То је био рад Код потока. Касније сам сазнала да се такви конкурси одржавају у Јапану. 2012. године послала сам тамо Романтичку јесен. Она је освојила треће место, те сам добила диплому и медаљу ручне израде. Годину дана касније сам послала тамо Небеског пастира, и он је добио награду. Данас се он демонстрира у Јапану.

Јелена Стрељчења одржава мајсторске течаје на Интернету, где објашњава како од смећа настаје лепота. То је блиско јапанском појму "моно но аваре" – дражест ствари. Зато су њени радови разумљиви за Јапанце и Корејце. Стога је зид у њеној радионици са почасним дипломама сав у хијероглифима. Данас је Јелена Стрељчења члан регионалног оделења стваралачког савеза WWPFG и међународне организације пресоване флористике у Јапану IPFAS. Њени дивни колажи од природних материјала можете да видите на сајту Гласа Русије и личном сајту Јелене
http://www.strelchenya.ru.

Људмила Сакјан,