Дан Светог Саве у амбсади Србије у Москви

27-01-2014 05:45:52 | | Глас Русије, фото: sr.wikipedia.org/ vostok.rs |


Излагања истакнутих политичких посленика, научника и свештеника, рецитовање стихова, народне песме и игре – тако је у амбасади Републике Србије у РФ обележен дан Светог Саве Србског.

Први је на свечаној академији наступио настојник подворја Српске православне цркве у Москви, отац Антоније.

Свети Сава је оно дрво живота, дрво које рађа духовне полодове, којима се храни данас сваки Србин и сваки православни хришћанин. Захваљујући свом монашком и духовном подвигу, он је постао човек од светског значаја. Није био само оснивач Цркве, већ и оснивач српске државе. Отварао је школе, просвећивао свој народ и отварао мноштво епархија у нашој земљи. Његове речи, његове проповеди, његов духовни начин живота и данас служе као поука сваком човеку који са љубављу и добрим срцем тежи саврешенству.

После оца Антонија његова екселенција амбасадор Републике Србије у РФ Славенко Терзић истакао је црте карактера великог србског свеца.

- Он није био од сурових људи, каже владика Николај, који се хвале својим родољубљем, а спокојно гледају како сирома умире од глади. Зрело и здраво друштво подразумева и данас бригу о болеснима и немоћнима, о сиромашнима, за јако добру државу, за националну солидарност, бригу о нашој цркви, духовности, религиозности, о запуштеним некада славним нашим манастирима, о нашим завичајима и изнад свега о нашим школама, о нашој просвети, култури и науци. Само ако наше школе буду истински храмови духа, просвећености, можемо са надом гледати у будућност. Пример Светога Саве и бројни примери наших предака сведоче да ниједан напор није узалудан.

Говорећи о Светом Сави, учесници сусрета нису могли да заобиђу савремено стање у православном свету. Као алармантни пример председник регионалне друштвене организације Обједињење Срба, професор Божидар Митровић истакао је последње догађаје у Украјини.

- Видите каква бешчинства чине сада у Кијеву, покушавајући да на све начине, чак терором, поделе Украјину. Исто тако србски народ био би сада подељен на неколико држава. И хтео бих сада да скренем пажњу на посебну улогу Светог Саве са ове тачке гледишта. Тада, у 13. веку, постојала је још Римска империја. Она је имала свог наследника који је делио територије, убеђујући Словене да треба да управљају по римском узору. У Древном Риму статус човека одређиван је преко територије, док се код Словена одређивао преко рода. Стефан Немања, суочивши се са римском концепцијом која му је наметана, био је приморан да управља одређеном територијом. Свети Сава, његов син, био је први свештеник који је својом духовном снагом превазишао ове границе.

Да подсетимо да се за време свечане академије у част Светог Саве много говорило о важности културе и просвећивања. Један од почасник гостију академије, директор Московског Академског уметничког лицеја Московске ликовне академије Валериј Ржевски који је на вечери поклонио једну од својих слика србском подвроју у Москви, говорио је о својим културним пројектима.

- Хтели бисмо да покажемо историјску везу два народа. Јер и Руси и Срби су дали заједнички допринос историји обе земље. Само од восковођа и поморских адмирала имали смо 30 Срба и Црногораца. Петар Први је своје „птиће“ слао у црногорски Пераст у Которском заливу. Бели генерал Врангел је одвезао мноштво Руса управо у Србију и Црну Гору. Склифосовски је излечио 10 хидаља рањених војника. зато сматрам да треба да поставимо одговарајуће меморијалне плоче и у Србији, и у Русији.

Григориј Соколов,