Комбинат „Надежда“ путује у Ротердам

27-01-2014 09:38:54 | | Глас Русије, фото: © Sytske_R / flickr.com/ vostok.rs |


У Ротердаму, 22. јануара је стартовао 43.међународни филмски фестивал. Русију на овом фестивалу представљају 3 филма: „Комбинат Надежда“ режисерке Наталије Мешанинове, филм „Још један град“ Оксане Бичкове и епопеја „Тешко је бити Бог“ Алексеја Германа - старијег.

Искрени филм о савременој омладини - тако представљају „Комбинат Надежда“ његови продуценти. Филм учествује у такмичарском програму. Радња овог филма се одвија у северном индустријском граду Нориљску, иза Поларника, а комбинат „Надежда“ је локално металуршко предузеће. „Филм је тежак. То је драма, али није „црњак“- рекла је у интервјуу за „Глас Русије“ режисерка Наталија Мешанинова. Према њеним речима, ово је прича о томе колико је мучан процес тражења самог себе и са колико великим напором се стиче свест о стварности:

- Заправо, то је бег од себе, јер се пре свега, мора изборити са својим унутрашњим непријатељима, са собом. И увереност да када промениш место где живиш, јер чини ти се да ти управо то уништава живот, дакле да ће се потом све променити- је далеко од истине. Ово је филм о одрастању.

Узгред, Мешанинова је и аутор сценарија другог филма који ће бити приказан на фестивалу - „Још једна година“, режисерке Оксане Бичкове. Филм ће бити приказан у оквиру фестивалског програма The Big screen award. То је прича о браку који је трајао свега једну годину.

И на крају у секцији Spectrum, где су уврштени најактуелнији, најмоћнији иновациони радови из читавог света, биће представљен филм руског кинматографа Алексеја Германа „Тешко је бити Бог“. У основи је истоимена прича браће Стругацких о томе како становника земље шаљу на планету Арканар- у средњевековни пакао где влада тоталитарно зло. „Ово је филм о свету који изгубио шансу да буде спашен“- говори за „Глас Русије“ чувени филмски критичар Валериј Кичин:

- Велико, необично остварење. Галерија невероватно јаких ликова. Љубитељи филма могу га гледати једном, два или чак три пута, откривајући сваки пут нови смисао.

Руски гледаоци ово остварење још нису видели, он ће бити приказан крајем фебруара.