Станислас Вавринка шампион Отвореног првенства Аустралије

27-01-2014 08:00:39 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Осми тенисер света, Швајцарац Станислас Вавринка, освојио је данас своју прву гренд слем титулу у каријери, Отворено првенство Аустралије, пошто је у финалу у Мелбурну победио првог тенисера света, Шпанца Рафаела Надала, са 3:1 у сетовима (6:3, 6:2, 3:6, 6:3). Вавринка је тако први пут у каријери победио Надала, после 12 узастопних пораза.

Он је у четвртфиналу после пет сетова избацио браниоца титуле Новака Ђоковића, а у полуфиналу у четири сета Чеха Томаша Бердиха.

Финале у Мелбурну обележила је и свађа Вавринке и судије Карлоса Рамоса, јер је Надал током другог сета напустио терен, али није рекао због чега је затражио медицински тајм аут.

Шпанац је упркос проблемима са леђима наставио меч, успео да смањи резултат на 2:1 у сетовима, али то му није помогло да после четири године дођа до друге титуле у Мелбурну. Вавринка је након великог успеха на Аустралијан опену претекао Роџера Федерера на АТП листи, избио на треће место и постао најбоље рангирани швајцарски тенисер. Надал је покушавао да освоји своју 14. гренд слем титулу и други пут у каријери освоји Аустралијан опен, чиме би постао први тенисер у Опен ери који је сваки гренд слем турнир освајао најмање два пута.