Фестивал "Првобитна Русија": сва лепота отаџбине

26-01-2014 12:55:56 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ banyanman /cc-by-nc-sa 3.0/ |


Током месец дана може се уживати у "Првобитној Русији" у Централом дому уметника. Сверуски фестивал природе и фолклора, који су организовали Савет Федерације РФ и Руско географско друштво, касније ће обићи цео свет.

Симболично је почети годину, у земљи објављеном Годином културе, демонстрацијом лепоте земље, - тако су одлучили оснивачи фестивала. Наша је земља непрегледна и лепа! Она заузима више од 17 милиона квадратних километара територије, у њој живи око 200 народа и народности, сваки од њих има богату традицију и културу. Управо то и демонстрира фестивал, који се одржава под геслом "Природа може да постоји и без културе, док култура не може да опстане без природе". То су речи писца Михаила Пришвина.

Централно место заузимају изложбе фотографија. Основна експозиција, која демонстрира разноврсност природе руских региона, састоји се од више од стотину радова: то су пејзажи, звери, птице, рибе – првобитна природа огромне земље, - истиче представник Руског географског друштва Вера Орлова.

- За нас је важно да су у експозицији представљени сви субјекти Федерације, има их 83. Није то само изложба фотографија: ту је представљена разноврсност традиција, култура наше земље. То су народне радиности, фолклорни наступи. Тај фестивал ће упознати 77 земаља!

Фестивал ће показати гледаоцима најудаљеније делове унутрашњости Русије. Рецимо, познати фотограф Сергеј Горшков ће представити своју ауторску експозицију под називом Руски Арктик, који га је освојио заувек.

- Прво ме је ошамутила величина, лепота, необухватност. Дуги низ година фотографишем га од истока до запада, желим да снимим сва крупна острва, обалу. Снимам дивље животиње, дивљу природу. У сваком региону радим по неколико година, у различито годишње доба, да бих представио пуну слику. Издаћу неколико албума: Руски Арктик, острво Врангела… даље ће бити полуострво Тајмир, висораван Путорана, земља Франца-Јосифа… Овај пројекат нема одређено време завршетка, јер је немогуће схватити када ће бити крај.

Фотографије Сергеја Горшкова су део јединственог пројекта фестивала Олимпијска природа, где су животиње ухваћене у покрету, те подсећају на спортисте у зимским спортовима. У години, када Русија прима учеснике Олимпијаде у Сочију, то је веома актуелна идеја. Медведи-спортисти уметничког клизања, лисице-хокејаши, дивље гуске у улози спортиста фристајла: то је необично, лепо и занимљиво. Међутим, главни циљ овог пројекта је скренути пажњу на јединствени животињски свет земље, подсетити да се многи представници фауне налазе у Црвеној књизи, - каже Вера Орлова.

- На пример, морске видрице. 1989. године код обала Аљаске, где је претрпео бродолом највећи танкер, била је велика емисија нафте. На томе се месту налазило око 10 хиљада животиња. Без обзира на напоре за њихово спасавање – прали су их ручно, давали лекове, витамине – преживело их је веома мало. Понос Русије је, што је навећа популација тих звери, врсте, која изумире, остала код нас. Дакле, назив Олимпијска природа није случајан: животиње морају да испољавају прави олимпијски карактер да би преживеле.

Ради очувања животиња, природе, лепота руске земље, узео је професионалну камеру и руски космонаут Фјодор Јурчихин. На задатак организатора фестивала он је снимао земљу са орбите МКС. Снимао сам регионе са запада на Исток, док летимо над нашом земљом, - прича космонаут. Назив експозиције је Русија виђена из космоса.

- Космос и космонаутика претпостављају очекивање контакта, у том смислу да ћемо се тамо с неким срести. Морамо да будемо спремни за сусрет. Како се човек спрема за такав сусрет? Гледа у огледало да би видео како он изгледа. Русија, виђена из космоса је пројекат о томе како изгледамо одозго. Преко својих фотографија желим да покажем лепоту, коју виде космонаути, у циљу очувања отаџбине, наше куће која се зове Земља.

Карина Ивашко,