Налазите се на страници > Почетна > Блог > Примирје до суботе

Примирје до суботе

25-01-2014 02:09:03 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Лидери украјинске опозиције договорили су се са властима о примирју до суботе, иако радикали са овим нису сагласни. Они траже прекид преговора и стварање нових барикада у центру града. Из неколико региона су стигла саопштенња о заузимању здања локалне администрције.

Кијевски радикали настављају да заузимају административна здања. Прошле ноћи они су заузели зграду Министарства аграрне политике и пољопривреде. Према информацијама локалних медија, активисти покрета „Заједничка ствар“ планирају да у здању у улици Хрешчатик створе штаб одбране. Ову зграду су заузели након информација о резултатима преговора опозиције и председника Украјине Виктора Јануковича.

Руководство Украјине је предложило демонстрантима да престану са немирима, обећавши да никаквог правног гоњења неће бити, а да ће већ ухапшени демонстранти бити пуштени или да ће им казне бити умањене.

Ипак, демонстранти нису овим били задовољни, већина се на тргу изјаснила против овог предлога, након чега је Арсениј Јацењук објавио да ће се простор на којима се одржавају протести проширити до раскрснице улица Институтске и Олгине и на улицу Грушевски. А Виталиј Кличко је позвао на привремено примирје:

- Уверен сам да ми можемо, ја могу, ускоро учинити корак за кораком направити кључне кораке које ћемо учинити како бисмо победили. Ако ме питате како да победимо- не можемо то учини одмах.

Ипак, радикално оријентисана маса, изгледа, не дели његово мишљење. Демонстранти су осудили Виталија Кличка већ због тога што је пружио руку председнику. Изјаве лидера опозиције увек позивају на немире. Лидери већ сада више једноставно не контролишу ову масу, говори Олег Царјов, посланик Врховне раде:

- Они руководе овим процесом, али га не контролишу. И како не би испали аутсајдери, како би били међу лидерима Мајдана, они морају да усагласе своја дејства. И у овом смислу они нису самостални, не могу самостално да доносе одлуке. Они морају да усагласе одлуке у том смислу и са тим радикалима и екстремистима који воде борбу против специјалних снага на улици Грушевски.

Без обзира на то што сагласност међу представницима опозиције и украјинских власти још увек нема, ускоро ће се преговори наставити, изјавила је министарка правде Украјине Јелена Лукаш:

-. Нажалост, лидери опозиције поново су одбили да осуде деловање екстрмистиста и нису дали одговор на питање да ли се уопште труде да деловање радикала узму под контролу. Такође нисмо добили одговор када ће бити ослобођене незаконито заузете просторије.

У међувремену страсти се не стишавају не само у Кијеву, већ и у другим градовима Украјине. Радикали су заузели здање локалне администрације у граду Лавов, Ивано- Фракивск, Тернопољу, Хмељницки и Ровно. У граду Черкаси полиција је успела да истисне демонстранте из здања, приведено је 58 особа.

Марија Баљабина,