Промена климе ће коштати светску економију билионе долара

21-01-2014 05:36:41 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Промена климе на Земљи све јаче утиче на светску економију. Од временских прилика зависе не само пољопривреда, већ и енергетски комплекс, транспорт, комунална сфера. Економски губици од суше, поплава, тајфуна и урагана процењују се у билионима долара.

Природне катаклизме, промена климе, прехрамбене кризе и мањак питке воде, према мишљењу експерата светског економског форума, глобални су ризици, који угрожавау свет 2014. године. Према проценама научника, сваке године због успоравања раста, повезаног с утицајем глобалне промене климе на Земљи, светска економија губи 1,5 одсто бруто-домаћег производа или 1,2 билиона долара. До 2030. године ће се ти показатељи удвостручити. И то, економски губици најсиромашнијих држава могу да износе 11 одсто бруто-домаћег производа.

Рецимо, повећање температуре за 1,5 степени у земљама Централне Азије прети смањењем приноса и озбиљним губицима за пољопривреду. Учинковитост те гране могла би да падне скоро двоструко, поткопавши ионако слабу економију у том региону. Еколози истичу да у ризичну зону спада велики низ земаља – од Португала све до Источне Кине, као и велике територије Африке, Азије и Латинске Америке.

И то, треба узети у обзир да промена климе изазива не само сушу, већ и друге елементарне непогоде: пљускове, поплаве, урагане, торнаде, епидемије, - каже директор за енергетки правац Института енергетике и финасија Алексеј Громов.

- Негативним последицама се може сматрати и то, што поремећена равнотежа дугогодишњих параметара утиче на повећање броја катастрофа, елементарних непогода, што, са своје стране, директно утиче на раст осигуравајућих исплата у вези са ликвидацијама последица и обнављањем економија. Ти показатељи последњих година се повећавају у геометријскј прогресији и такође имају одређени негативни утицај на економски развој.

Међутим, научници сматрају да ће због промене климе неке земље, нарочито северне, имати неку вајду. Између осталих, економија Русије могла би да добије од мањег повећања просечне годишње температуре, - каже економиста, управни директор групе компанија АЛОР Сергеј Хестанов.

- Руска економија може да има потенцијалну корист од два чиниоца. Прво, на рачун отопљавања се нешто проширила територија, погодна за земљорадњу. Друго, а то је важнији чинилац, - померање граница вишегодишњег леда. Северни поморски пут током последњих деценија је постао погоднији за пловидбу бродова обичне класе. У вези се тиме се повећава потражња за Северним поморским путем као транспортној маршрути, захваљујући отопљавању тамо могу да плове обични теретни бродови. Узимајући у обзир да је пут из Југо-Источне Азије у Европу Северним поморским путем много краћи него пут преко Суецког канала, те се налази у безбедној од пиратства зони, Русија би могла да има од тога битну економску вајду.

Климатолози позивају власти светских држава да се већ данас спремају за то да живимо у новим природним условима. Велику пажњу треба додељити развоју инфраструктуре приобалских територија, изградњи брана ради заштите од поплава и ерозије обала. Адаптационе мере ће омогућити не само смањење негативних последица од промене климе, већ допунску корист економији.

Светлана Калмикова,