Велика Британија ће победити Кину?

21-01-2014 05:18:34 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Народноослободилачка армија Кине (НОАК) броји 2,3 милиона војника, а британска армије свега 225.000. Без обзира на то, Британија, коју нико већ одавно не сматра великом војном државом, има све шансе да победи Кину, ако би се конфликт догодио на истој удаљености од обе државе, изјавио је професор британског Краљевског института уједињених служби Малком Чалмерс.

Развој НОАК последњих година привлачи пажњу целог света, а британске оружане снаге, истовремено, преживљавају непрекидну фазу резања буџета и бројности. Без обзира на све то, Британија и даље има веће могућности пребацивања своје војске у удаљене регионе света, а на нивоу припреме појединачних јединица и њихове техничке опремљености превазилази Кину.

Могућности Британије по питању пребацивања снага у удаљене регионе, на пример, у Африку или на Блиски исток, и даље превазилазе кинеске. Ради се не само о количини технике, коју би Кина могла брзо да повећа, него и о огромном искуству које Британци имају у ратовању у удаљеним регионима света, а које су стицали још пре неколико стотина година и до данас га пажљиво чувају и развијају.

Упркос тренутним смешним размерама, британске оружане снаге су константно присутне у разним регионима света и климатским зонама, успешно решавају питања снабдевања, техничке подршке, борбене готовости и здравља личног састава. Осим присуства, Британци имају и искуство скоро константног вођења реалних борбених дејстава у тим регионима. Укупно гледано, с тачке гледишта искуства и припреме војника за реална борбена дејства у удаљеним тачкама планете с Британцима се могу поредити само Американци и, у мањем степену, Французи.

Без обзира на смањење буџета, чак ни техничке могућности Британаца у пребацивању снага не уступају кинеским. Број бродова британске флоте се постепено смањује и они сада немају чак ни један носач авиона у борбеној готовости. Истина, планирано је да се до 2020. године изграде и постигну борбену готовост два носача авиона типа CVF (Queen Elisabeth), који би могли понети до 50 летећих апарата сваки.

Једини кинески носач авиона је за сада неспособан. Кина је заузета припремом кадрова палубних пилота и требаће још доста времена да би они достигли способност да интензивно дејствују у тешким условима. Имајући у виду искуство које поседују Британци и могућност техничке сарадње са САД, британски носачи авиона ће много раније бити спремни за лоцирање у удаљеним тачкама планете у односу на два нова кинеска брода који се тек граде.

Британија поседује моћнију и опремљенију стратешку војно-транспортну авијацију, која укључује и 8 авиона C-17A Globemaster II и 32 авиона C-130, као и најновије C-130J. Велика Британија и даље има више (6 напрема 5) нуклеарних вишенаменских подморница, а њихов технички ниво и припрема посаде су истовремено на много већем нивоу од кинеских. Не треба заборавити да је Британија једина земља на свету која је употребила нуклеарну подморницу у реалном морском боју, када је 1982. потопила аргентинску крстарицу „Генерал Белграно“.

С тачке гледишта економског присуства у удаљеним тачкама света, Кина је одавно престигла Велику Британију и Француску. Међутим, с тачке гледишта способности обезбеђивања безбедности својих грађана и имовине у иностранству Кина је далеко иза њих. Британија је активно увучена у рат с тероризмом, који воде САД. Њене снаге су присутне не само у Авганистану, него и на Кипру, на Блиском истоку и у британским прекоокеанским територијама. Француска је обавила успешну кампању у Малију и сада дејствује у Централноафричкој републици. За сада је тешко замислити да би НОАК била у стању да уради нешто слично.

Истовремено се види да Кина сврсисходно решава проблеме, који сметају НОАК да рашири географске оквире борбених дејства. Кинески војници све активније учествују у мировним операцијама широм света. Кроз школу службе на другим континентима је прошло неколико хиљада кинеских војника, где су осим инжењерских и медицинских јединица, учествовале и војне јединице кинеске армије. Кина брзо повећава број јединица војно-транспортне авијације и ради на властитом тешком транспортном авиону. Ратна авијација НОАК добија искуство у другим земљама света у току заједничких војних вежби са Русијом и Турском. Гради се океанска флота. Техничка питања се често решавају брже од организационих и кадровских. Упркос свему, НОАК већ у следећих десетак година може постати глобална снага. И победити Велику Британију…

Василиј Кашин,