Налазите се на страници > Почетна > Економија > У сусрет „јужном току“

У сусрет „јужном току“

21-01-2014 08:40:50 | | Глас Русије, фото: «Южный поток»/ vostok.rs |


Дијалог између ЕУ и Русије о статусу гасовода „Јужни ток", достигао је нови ниво. ЕУ је отворену уцену усмерену против реализације руског енергетског пројекта, заменила жељом да се пронађе компромис о контроверзним питањима. Стране су се сложиле да се оформи радна група који би размотрила све детаље.

ЕУ је ревидирала свој став према руском пројекту гаса „Јужни ток ". Сада су Европљани укинули своје захтеве да се преиспитају споразуми са транзитним земљама. И они су започели билатералне преговоре са Гаспромом . То је разумљиво, објашњава директор Националног енергетског института Сергеј Правосудов, резултати из прошле године показују да земље као што су Алжир, Либија, Норвешке и Катар само смањују своје испоруке гаса :

- Европа види да Русија остаје број један - највећа земља са највећим светским резервама гаса, која је спремна да изгради нове пројекте за снабдевање гаса у Европи. И због чињенице да је производња домаћег гаса у Европи у сталном опадању, она схвата да ће се ускоро суочити са тешким дефицитом природног гаса, ако не постоје нови пројекти.

Имајући у виду ове околности, Европска унија, према речима стручњака, може се сложити да право да контролише гасовод може имати само Гаспром. Раније су били много захтевнији . Европски званичници тражили да приступ гасоводу имају и трећа лица. А тарифе би прописивали независни менаџери . То би било у складу са законодавством ЕУ и, још прецизније, са Трећим енергетским пакетом, који је усвојен 2009 . Документ има за циљ либерализацију тржишта електричне енергије и гаса . Међутим, директор енергетског сектора са Института за енергетику и финансије- Алексеј Громов сматра да, да би се избегао сукоб интереса, Комисија можда може да промени статус руског пројекта:

- „Јужни ток" може да добије статус трансграничног пројекта, на који се правила Трећег енергетског пакета неће примењивати, због одредби Трећег пакета, које предвиђају да пројекти који имају статус трансграничних, имају и посебан режим. А ако Русији у преговорима са Европском унијом пође за руком да за „Јужни ток" добије статус пројекта трансграничне инфраструктуре, проблем прилагођавања са захтевима Трећег енергетског пакета ће нестати сам од себе.

У сваком случају, приметан је нови тон преговора између Русије и Европске уније. Први кораци ка споразуму могу се очекивати већ за недељу, 28. јануара, на самиту Русија-ЕУ у Бриселу.

Олег Обухов,