Бренд «Калашников» осваја САД

20-01-2014 10:36:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Концерн Калашников осваја Северну Америку. У Лас-Вегасу у оквиру угледне оружарске изложбе Shot Shou 2014 закључен је споразум о испорукама у Северну Америку и Канаду до 200 хиљада комада спортско-ловачког оружја годишње.

Према условима споразума, дилер концерна, компанија Russian Weapon Company добила је ексклузивно право за продају у САД и Канаду у току 5 година до 30 врста производа ижевских оружара. То су популарне врсте карабина Сајга, карабини Лос, Барс, Самур, Рекорд, као и ловачке пушке Ижевске механичке фабрике.

Russian Weapon Company сарађује с Калашниковим већ у току 2 године, испоручујући у Америку до 90 одсто читавог цивилног оружја, које извози тај концерн. Нови уговор ће омогућити проширивање размера заједничког рада и асортман израда Ижеваца, који наилази у САД-ама на потражњу, каже војни експерт, заменик главног уредника веб-издања Свакодневни часопис Александар Голц.

- Полуаутоматско оружје спортске и специјалне намене Сајга купују не само ловци, већ и полицијске јединице у САД-ама. Особина система Калашникова је поузданост и једноставност, то могу да траже људи, који купују оружје ради самоодбране, различити представници специјалних ресора.

У цивилном оружју Сајга искоришћен је механизам пушкомитраљеза Калашникова. Испоруке у САД самог пушкомитраљеза су забрањене. Међутим, на сајтовима америчких радњи слободно се продају не само Сајге, већи пушкомитраљези АК-47 и АК-74, израђени у Бугарској и Румунији, по цени 600 долара. Многе фирме заобилазе федералну забрану, јер су у пушкомитраљезима монтирани неки делови америчке производње. У било ком случају таквим фирмама није потребан крупни корнкурент концерн Калашников, чак и када продаје само цивилни асортман. Вероватно, с тиме је повезан инцидент с руском делегацијом, која је ишла на изложбу у Лас-Вегас. Шефу концерна Константину Бусигину су одбили да издају визу, - каже војни експерт Иван Коновалов.

- Трговина оружјем је веома чврст бизнис. Зато се користе сваки методи ради уклањања конкурената. Присуство директора, свакако, било би пожељно, Међутим, главно је да је догађај био одржан.

Уместо Константину Бусигина је уговор потписао његов заменик за маркетинг Павел Колигов. Он сматра акције Американаца као још један покушај да сметају руским оружарима да се учврсте на месном тржишту.

Борис Павлишчев,