Хришћански свет мора да заштити своје једноверце на Блиском Истоку

20-01-2014 09:06:00 | | Глас Русије, фото: © Фотографии предоставлены фондом «St. Pa |


Стотине хиљада хришћана се подвргавају прогањањима на Блиском Истоку. Они не могу да нађу посао, судске парнице се решавају не у њихову корист, све чешће они, који исповедају неправилну веру, постају жртве суровог насиља.

Хришћански свет мора да заштити своје једноверце у том региону, између осталог, у Сирији. У противном случају туђи проблем, како то обично мисле на Западу, може да се претвори у опасност глобалних размера, - подвукао је шпански експерт у области исламског радикализма, професор Института Међународне Безбедности Давид де Кајшал.

- У Сирији се остварује права религиозно-етничка чистка, усмерена против свих хришћана. Истим прогањањима се подвргавају и православци, и католици. На велику жалост, западни медији о томе скоро ништа не говоре, као да тај проблем не постоји.

Чишћење хришћања у Сирији спроводе чланови исламистичких групација, повезаних с Ал-Каидом. Све оне ратују на страни сиријске опозиције. Посебним радикализмом се издваја једна од њих – Фронт ан-Нусра. Та териристичка организација је настала 23. јануара 2012. године, те је одмах прогласила себе Најагресивнијим и најуспешнијим крилом устаника, објашњава Давид де Кајшал. Они су прави бандити, као и њихове колеге из других исламистичких групација, које финансирају Саудијска Арабија и Јордан. Њихов је главни циљ да закољу све, баш све, хришћане на Блиском Истоку. После свргавања владе Башара Асада у плану им је стварање на територији Сирије исламске државе, у којој ће се живот градити строго у складу с нормама шаријата.

Од почетка грађанског рата 2011. године трећина хришћанског становништва у Сирији изгубила је свој кров. Према речима Давида де Кајшала, реч је о скоро 500 хиљада људи, многи од којих су бежали из земље. Они, који су остали, преживљавају прави пакао. Стотине католичких и православних свештеника је мучено до смрти. Радикални џихадисти разарају и спаљују храмове, хришћанске школе, оскрнављују иконе, пљачкају напуштене куће, сурово силују и убијају хришћанске девојке.

Ако Запад не ревидира свој став у вези са устаницима, прогањања хришћана могу да постану реалност и за западне земље, - упозорава експерт.

- Западне земље ће се суочити с великим проблемом, када се држављани Шпаније, Немачке, Француске, Италије и других земаља буду враћали кући и наставили џихад тамо. Онда проблем прогањања хришћана на Блиском Истоку никоме неће изгледати туђи.

Давид де Кајшал је високо оценио напоре Русије и Ватикана ради заштите хришћана у том региону. Он је подсетио да је та тема постала централна приликом сусрета руског председника Владимира Путина и Папе Фрање, одржаног крајем протекле године у званичној резиденцији понтифика. На крају интервјуа Гласу Русије Давид де Кајшал је изразио уверење да присуство хришћана на Блиском Истоку за сада још некако успорава раст исламског радикализма у том региону. Међутим, без подршке споља они неће моћи да се дуго супротстављају тој опасности. Према подацима експерта, пре 15 векова хришћана је било 95 одсто у месном становништву, данас их је остало свега 5 одсто.

Виктор Чебарушкин,