Европски брзаци на путу Јужног тока

19-01-2014 02:25:41 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Да ли је Европа спремна да пружи зелено светло гасу из Русије? Еврокомесар за енергетику Гинтер Етингер је стигао у Москву. На преговорима с министром енергетике Александром Новаком ће бити размотрено питање о споразуму о функционисању гасовода Јужни ток.

Иначе реализација пројекта се остварује пуном паром. Русија је добила подршку свих земаља-учесница пројекта: пре неколико месеци је почела изградња још једног дела Јужног тока у Бугарској и Србији. На реду је Мађарска, која је такође обећала да ће испунити преузете обавезе у изградњи европског дела гасовода. Међутим, у Еврокомисији су одлучили: билатерални међувладини споразуми Русије с европским земљама треба ревидирати. Јужни ток, према мишљењу чиновника ЕУ, противречи Трећем енергетском пакету реформи у области гаса и енергетике. Он је био утврђен у ЕУ 2009. године, те усмерен на либерализацију тржишта струје и гаса. Како је саопштила Гласу Русије портпарол Гинтера Етингера Сабина Бергер, уважавање услова Трећег енергетског пакета је једина претензија ЕУ за руску страну.

- Трећи енергетски пакет предвиђа слободан приступ гаснотранспортним системима свих играча на тржишту. Еврокомисија инсистира на уважавању тих норми. Чланице ЕУ, заинтересоване за Јужни ток, моле Еврокомисију да би помогла земљама-учесницама пројекта да ускладе билатералне договоре са законодавством ЕУ.

Трећи енергетски пакет је покушај поделе бизниса за продају и транспортовање гаса. На такав начин Еврокомисија тежи да повећа конкуренцију, одлносно, смањи цене гаса. Међутим, није рентабилно за произвођаче да пруже своје транспортне капацитете у туђе руке. Гаснотранспортни цевоводи морају да буду у резерви чак и ако нема других добављача, који би желели да их искористе. Гаспром је молио да га искључе из норми Трећег енергетског пакета. Међутим, Гинтер Етингер је више пута рекао да је приоритет Европе излазак на тржиште нових играча. Међутим, недавно је пројекат трансјадранског гасовода ТАР стекао приоритетни статус и био искључен из Трећег енергетског пакета, без обзира на то, што извори за пуњење тог гасовода за сада нису јасни. Као и у пројекту Nabucco, Европа се нада да ће добити гас из Азербајџана, вероватно, из Ирака и Туркменистана. Међутим, азијске земље одлажу коначно решене.

Руска страна чека предлоге Еврокомисије за адаптацију међувладиних споразума о Јужном току за Трећи енергетски пакет ЕУ. Међувладине споразуме о реализацији копненог дела пројекта је Русија потписала с Бугарском, Србијом, Мађарском, Грчком, Словенијом, Хрватском и Аустријом. Гасовод ће бити саграђен преко акваторије Црног мора у земље Јужне и Централне Европе. Циљ је диверзификација маршрута извоза природног гаса и минимизација транзитних ризика. Иначе се потрошња природног гаса на европском тржишту смањује. Европа инсистира на што скоријем спровођењу либерализационих норми Трећег енергетског пакета и енергетској ефикасности – необично топла европска зима то омогућује.

Јекатерина Иванова,