"Дакар-2014": "КАМАЗ-Мастер" се припрема за одлучујући рејд

18-01-2014 06:20:04 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Десета етапа рели-трке "Дакар-2014" доноси изненађења. Победник међу уласка у класи камиона неочекивано је постао чешки возач Алеш Лопрајс из тима Татра. Друго место је припало посади Андреја Каргинова из "КАМАЗ-Мастера", док је лидер трке у генералном пласману, Холанђанин Жерар де Рој, затворио тројку победника.

Упркос чињеници да је посада Андреја Каргинова стигла на циљ као друга, руководство "КАМАЗ-Мастера" високо оцењује пролазно време наших тркача на десетој етапи. Озбиљно су погоршани услови на стази која је пола од песка а пола од дина, рекао је "Гласу Русије" предводник наших такмичара на "Дакару", седмоструки победник рели-рејда Владимир Чагин:

- Као што су и обећали организатори овог "Дакара", друга половина трке је много компликованија од прве. У том смо се уверили другог дана. Веома је сложен, тежак и дугачак део, сусрели смо се са првим компликованим динама пустиње Атакама. Около је беживотни простор, без вегетације. Ово је, сигурно, веома озбиљан изазов за технику и људе.

Поред тога, победа чешког тркача на десетој етапи - за њега је лепа случајност, а за наш тим нема неког значаја. Сва пажња пилота "КАМАЗа" је усмерена на борбу са холандском екипом IVECO, рекао је шеф Прес-службе "КАМАЗ-Мастер" Ерик Хајрулин:

- Андреј Каргинов је данас успео да одузме Жерару Ројувише од пет минута. Његов заостатак за Холанђаном у коначној табели износи седам минута педесет пет секунди. Можда су многи очекивали више, али ако Андреј сваки дан буде повраћао најмање по пет минута, онда би, у принципу, преостале две фазе "Дакара" требало да буду довољне да он пређе на челну позицију у генералном пласману рели-рејда 2014. года. Али не треба занемаривати искуство и вештину Жерарда де Роја. Он није тако наиван и неће одустати.

Одлучујућа борба лидера рели-рејда ће се водити у наредне две етапе. Девет стотина километара пустиње ће просудити чија посада ће добити главну награду "Дакара-2014" - статуу "Златног бедуина," подвукао је Владимир Чагин:

- Дуге етапе сутра и прекосутра могу окренути табелу наглавачке. "Дакар" је непредвидив и доста ствари се могу изменити. Борићемо се. Водећу позицију у тиму заузима посада Андреја Каргинова, док се екипа Едуарда Николаева налази на трећем месту са значајним заостатком. Наду на освајање "Златног бедуина" гаје само две посаде у категорији камиона - Жерарда Роја и Андреја Каргинова. Разлика између њих је осам минута. То је мање од једне замене точкова, а она на камиону заузима дванаест минута. Зато је потребно да се без грешке пређу преостала два дана, да би се имало шансе на прво место.

Владимир Чагин није случајно ставио акценат на две наредне етапе, од предстојеће три. Према речима шампиона, често управо ови делови трке одређују места на подијуму. Финална етапа је тринаеста ове године, дуга је само сто педесет седам километара и највероватније неће ништа решити.

Григориј Миленин,