Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Век и по за пет година

Век и по за пет година

18-01-2014 06:16:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Члан МОК Жан-Франко Каспер, познат по свом скептичном односу према Олимпијади у Сочију, признао је да ове Игре не само да ће бити изузетна представа, већ и најбезбеднија манифестација у свету. За 5 година Русији је пошло за руком да у Сочију направи инфраструктуру коју су Швајцарци правили у Алпима век и по, изјавио је Капсер.

Председник Међународне федерације скијашког спорта и члан МОК Жан-Франко Каспер више пута је критиковао Сочи-2014. Он је оптуживао чиновнике за корупцију и био је незадовољан превише великим буџетом Игара-2014. године, Ипак, посетивши још једном објекте у Сочију, признао је да је Русија од нуле направила најсавременију инфраструктуру. О томе је Каспер говорио у интервјуу за швајцарски канал SRF .

- Треба признати да сличну инфраструктуру градимо у Алпима већ 150 година, покренувши ништа мање грандиозне градње, а Русија је имала свега 5 година. И то је просто задивљујуће.

Посебну пажњу члан МОК-а је поклонио питању безбедности за време одржавања Олимпијаде у Сочију. По његовом мишљењу, то ће бити најбезбеднија манифестација.

- Потпуно сам уверен да ће за време Олимпијаде Сочи бити најбезбедније место на свету. Тамо ће бити ангажовано 50 хиљада полицајаца, већ сада нека места ће бити блокирана и биће уведена строга контрола како би било немогуће пронети бомбу.

Мада Жан-Франко Каспер сматра да појачане мере безбености могу да уплаше мал те не половину потенцијалних посетилаца Олимпијаде, ускоро ће морати да промени и то мишљење. Узбуђење међу поклоницима спорта огромно је. У Чешкој је продато 80% карата намењених тој земљи, а карте до Сочија у чешким туристичким агенцијама више не могу да се купе. И чак спортисти који учествују у Олимпијади не могу да нађу карте за своје рођаке. Захваљујући рокордном броју видова спорта инових видова такмичења програм карата за Сочи 2014. један је од најмасовнијих у историји зимских Игара.

Двадесетдруге зимске Олимпијске игре у Сочију ће бити одржане од 7. до 23. фебруара. После Олимпијаде традиционално ће бити одржане зимске Паралимпијске игре 2014. За победу у Сочију ће се борити око 3000 спортиста у 15 дисциплина, укупно ће се играти за 98 комплета медаља.

Снимање званичног филма о зимској Олимпијади у Сочију већ је започело. На њему ради руски документарни режисер Сергеј Мирошниченко. Филм је добио назив Прстенови мира и биће приказан у септембру 2014.

Мада такмичења нису започела, неки рекорди су већ успостављени. Тако је штафета олипијске бакље Сочи-2014. била најдужа и најмасовнија у историји зимских Олимпијских игара. Носачи бакље су боравили на Северном полу, на дну Бајкала, на врху Елбруса и у Космосу. Такође је била продата рекордна количина робе са симболиком Сочија. Други рекорд је оборен у Ванкуверу – за два нада Дом Сочи-2014. посетило је више од 7000 људи.

Кира Калињина,