Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Дакар-2014: Трка прешла Анде

Дакар-2014: Трка прешла Анде

15-01-2014 06:13:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Завршена је осма етапа маратонског релија Дакар-2014. Овог пута у граду Калма у Чилеу. Врућину аргентинских висоравни су смениле пешчане олује тропске пустиње, мада то није омело руске тркаче Камаз-Мастера да поново победе у етапи: прва не на финиш стигла екипа Андреја Карганова.

Нова, већ осма по реду етапа трке, приређује учесницима релија нове тешкоће. Специјална деоница Салта-Калама, покривена гистим слојем ситне прашине, натерала је посаде да делују на ивици техничких и људских могућности, истакао је у разговору за Глас Русије руководилац прес-службе тима Камаз-Мастер Ерик Хајрулин:

- Било је велико оптрећење мотора: узимајући у озбир да се све дешавало на висини у разређеној атмосфери, плус дубока прашина – све то је доводило до тога да су се мотори загревали. Садан су посаде и возила радила у граничним режимима. Температура мотора је достизала 120 степени. Морало је да се вози на спуштеним точковима, што само по себи оптерећује мотор, али истовремено омогућава да се превлада овај меки песак.

У осмој етапи Камаз-Мастер је постигао ротацију лидера. Ако је јуче прва на финиш стигла екипа Едуарда Николајева, овог пута тамо је први стигао његов колега Андреј Каргинов, оставивши иза себе нашег лавног конкурента – Холанђанина Жерара де Роја из екипе Ивека, рекао је Ерик Хајрулин:

- Данас је успешан дан за Андреја Каргинова, он је претекао на 5 минута Жерара де Роја на основу свих етапа трке у генералној класификацији. Није имао много среће Едуард Николајев – морао је да стане. Изгубио је око 8 минута на замену пробијене цеви турбопуњача.

Победа Каргинова у осмој етапи још једном је смањила његов укупан заостатак од Жерара де Роја. Да подсетимо да он сада износи два и по минута. Николајевљева посада за сада заостаје иза Холанђанина један сат и 12 минурта. Наредна етапа ће проћи пустињом Атакама – то је најсувље место на планети. Дужина специјалне деонице износи 422 километра. Финиш је планиран на обали Тихог океана у граду Икике.

Григориј Миленин,