Антидопинг лабораторија у Сочију добила акредитацију WADA

18-01-2014 06:12:07 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Олимпијска антидопинг лабораторија у Сочију је добила акредитацију Светске антидопинг агенције (WADA). У време одржавања 22. Олимпијских и 11. Параолимпијских игара у спортистима треба да буде узето на анализу скоро три хиљаде узорака.

Стручњаци агенције два дана су тестирали нову антидопинг лабораторију направљену у Сочију специјално за Игре. Биле су извршене анилизе узорака, оцењен је ниво опреме, организације рада и квалификације персонала. Сада лабораторија у Сочију има овлашћења да прави антидопинг анализе од 27. јануара до 15. априла 2014. године – у време одржавања Олимпијских и Паралимпијских игара у Сочију. Сертификат који сведоли о потпуном складу са захтевима Светског антидопинг кодекса и Међународног стандарда за лабораторије, потписао је председник WADA сер Крејг Риди.

Акредитација WADA је процедура коју пролазе све нове лабораторије. То је један од важних аспеката у борби против допинга у високом спорту у читавом свету, рекао је извршни директор националне антидопинг организације РУСАДА Никита Камајев.

- Оштрина проблема допинга прети светском спорту. Оне промене у кодексу WADA и у стратегији и тактици рада антидопинг организација у последње 3-4 године и даље јачање активности рада антидопинг организација говоре о томе да је проблем врло актуалан и да улажемо велике напоре. Што се тиче Сочија, зимске Олимпијске игре, као и свака велика међународна манифестација, посебно су ризичне. Мада ми улажемо додатне напоре у осигурању допинг безбедности на тој манифестацији.

На изградњу лабораторије и њено опремање најсавременијом опремом било је потрошено 27 милиона евра. У лабораторији ради хематолишки модул, као и стериодни и ендокринолошки.

Учеснике Олимпијских игара у Сочију ће проверавати на коришћење допинга стручњаци московског Антидопинг центра, који су обслуживали Универзијаду и Казању и првенство света у лакој алтетици, које се одвијало у Москви. Такође ће у рад бити укључени експерти из водећих страних антидопинг лабораторија, рекла је начелник одељења антидопинг подршке и међуресорне сарадње Министарства спорта Русије Наталија Желанова:

- У време Игара рад лабораторије ће осигуравати 76 водећих стручњака у датој области. Такође према препорукама WADA и МОК, у рад ће бити укључено 16 експерата из других акредитованих лабораторија света.

Експерти WADA потврдили су да су службе контроле потпуно спремне за почетак провера спортиста. А савремена опрема ће омогућити добијање најтачнијих резултата, како би се на Играма у Сочију гарантовала чиста спортска борба, без допинга.

Светлана Калмикова,