Дакар-2014: У седмој етапи воде Руси

14-01-2014 06:10:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


После једног дана одмора учесници релија Дакар-2014. наставили су трку. Прођена је седма етапа – камиони су прешли 525 километара. Први су на финишу били спортисти руског тима Камаз-Мастер.

Нова етапа релија Дакар-2014. постала је логични наставак претходних етапа трке – већи њен део чинили су прави и прашњави делови трасе. Победник седме етапе је екипа Едуарда Николајева – на малобројним сложеним деоницама пута Русу је пошло за руком да претекне своје супарнике. Уопште наши тркачи су држали трасу, други је на финиш стигао камион Дмитрија сотњикова, оставивши иза себе лидера трке Холанђанина Жерара де Роја. Како је рекао за Глас Русије руководилац прес-службе екипе Камаз-Мастер Ерик Хајрулин, наши тркачи би могли себи да узму и треће место да није било изненадног квара код посаде Андреја Каргинова:

- Едуард је најискуснији пилот тима од малде генерације. Иза себе Дмитриј Сотњиков има мање трка. Али ако се говори о резултатима унутар тима, вероватно је занимљивије зашто није могао у обичајеном темпу да прође Адреј Каргинов. Узрок је баналан – он је пробушио гуму и изгубио на томе време.

Међутим пролазак седме етапе за наше тркаче није био лак. Како је истакао у разговору за Глас Русије возач Камаз-Мастера Дмитриј Сотњиков, и људи и возила морали су да превладавају један исти проблем – недостатак кисеоника:

- Деоница је била доста дуга – 525 километара, већим делом су биле праве деонице које нису од вликог интреса за тркаче. Није било баратања воланом, сви су ловили максималну брзину. Само неке деонице су биле врло тешке, и на њима је могло да се освоји неко време. На правим деоницама је била потребна максимална концентрација да се не изгубе секунде. Једна од особености ове деонице састојала се у томе што је трка протилаца на висини од 3-4 хиљаде метара. Ваздух је био редак, и било је тешко дапатирати се.

У класи камиона у општем пласману и даље води Жерар де Рој. Ипак разлика између њега и наших спортиста и даље се смањује. Преломни моменат може да наступи у наредним етапама, када ће рели прећи Анде и наши камиони ће избити на широке пешчане тасе накојима су возачи Камаз-Мастера традиционално јаки.

Григориј Милењин,