Сочи спреман да прихвати параолимпијце

18-01-2014 06:04:27 | | Глас Русије, фото: Оргкомитет Сочи-2014/ vostok.rs |


Сочи је за сто посто спреман да прихвати спортисте и навијаче ограничених могућности. Стварање приступачне средине у граду је почело уз изградњу спортских објеката, те је данас домаћин зимских Игара – узорни у том смислу град.

11. Паралимпијске игре у Сочију ће бити једне од најопширнијих у историји: за медаље ће се борити 1650 спортиста из 45 земаља. Приступачност Сочија су потврдили будући учесници Игара и главни спортски чиновници. Председник Међународног паралимпијског комитета (МПК) сер Филип Крејвен је истакао да је створена у престоници зимских Игара-2014 средина без препрека дугорочна инвестиција у развој града.

- Прво, био сам пренеражен опсегом оног, што је учињено у Сочију. Имам утисак да је град добио нови велики део: на обали, са својим посебним улазом и новим путевима и транспортом у планине. То је потресно.

Током 2013. године на сочинским објектима је одржано 8 такмичења ради тестирања из паралимпијских спортова – 5 шампионата Русије и 3 међународна турнира. Руслану Тучину, играчу руске репрезентације у слеџ-хокеју, који ће заједно са тимом доћи у марту да се бори за медаље, много се допало у Сочију.

- Два пута смо пробали ледену арену Пак. Први пут у марту – тамо се одржао шампионат Русије, други пут у августу на Турниру четири нације. Утисци су само добри: лед је просто изврстан. Све је удобно и комфорно, свлачионице су одличне. Све је учињено да би инвалиди у колицима могли да се крећу самостално, без ичије помоћи. Свуда има пандуса, од хотела до ледене арене возе специјални микроаутобуси са лифтовима. Ми смо многе земље обишли – ни у једној, укључујући Америку и Канаду, нисмо видели такав ниво. Између осталог, то су оценили и Канађани, који су дошли на Турнир четири нације. Они су били пренеражени. Свима се то много допало.

Током свега две године банке, радње, медицински центри, паркови и други елементи инфраструктуре Сочија такође су постали пријатељски. На градским маршрутама се саобраћа више од 450 аутобуса, подешених за потребе слабо мобилних грађана. Заменик градоначелника Сергеј Јурченко је испричао како су урбанизирали Сочи.

- Одредили смо списак неопходних, обавезних објеката, који морају да буду приступачни. Тај је списак обухватио 1801 објекат. Нешто мање од половине су приватна својина. Поред тога утврђеног, неопходног списка знатан број објеката – око хиљаду – уредили су на своју иницијативу као средину без препрека бизнисмени.

Саграђени специјално за Игре нови хотели такође одговарају свим захтевима приступачности за људе ограничених могућности, испричао је шеф управе за везе са јавношћу ГК Олимпстрој Денис Болотски.

- Близу свих објеката су нови хотели, где има специјалних соба са удобним намештајем: ниским, без углова – то су специјални комплети за госте на колицима. Проширени су ходници, сви лифтови имају акустичке уређаје, који подсећају на спрат. За оне, који имају слаби вид – слова и бројеви су испупчени, према Брајлу. У Имеритинској низији, близу Олимпијског парка, саграђено је село за паралимпијце. Тамо има 470 апартмана. У тим зградама су предвиђени акустички и тактилни уређаји за информације.

Предстојеће Игре ће постати умногоме иновационе. Например, олимпијски терени се први пут налазе близу један од другог – свега 30 минута вожње. Између свих објеката и кластера у време Паралимпијаде ће се саобраћати неколико стотина аутобуса, адаптираних у складу са захтевима МПК.

У марту на сочинским стадионима ће се спортисти борити за 75 комплета награда из 5 спортова, и то на списку дисциплина ће први пут бити такмичења у пара-сноуборду. Руска делегација ће се састојати од 162 човека – то је највећи тим Русије током њеног учешћа у зимским Паралимпијадама.

Марија Меркулова,