Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Обнова сећања

Обнова сећања

18-01-2014 05:57:30 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија помаже Немачкој да иде по траговима културних вредности које су нестале у време Другог светског рата. Већ осам година ради пројекат Немачко-руски музејски дијалог. Сфера његове пажње су руски музеји који су се нашли на територији коју су окупирали фашисти. На пример, Псковски музеј.

Трогодишња окупација древног Пскова је започела 9. јула 1941. године. И практично истог момента посла се латила зондеркоманда Псков – она се бавила крађом фондова Псковског музеја. Рeтки археолошки проналасци, иконе из 14-16. века, сребро, сликарство – све то се ешалонима слало у Немачку. Трагање отетоg из Пскова било је посебно сложено. С једне стране дуго су били затворени немачки ахриви. Између осталог „псковски списак“ Алфреда Розенберга, нацистичког идеолога који је у Трећем рајху одговарао за конфискацију културних вредности „поробљених земаља“. Са друге стране, У Пскову нису сачувани предратни музејски описи, и то је данас главна невоља. Сви кажу – трагање, трагање, али прво треба знати шта тачно тражимо?!.. – примећује учесница руско-немачког музејског пројекта, сарадник Псковског музеја Наталија Ткачова.

- За нас проблем реконструкције предратне колекције у њеном документарном виду јесте оно најважније. Већи део докумената код нас је за време рата нестао. Процес обнове описа музејских предмета је компликован, и то је искључиво научни рад. Најважније је реконструисати истину. А надаље како буде...

Билатерални научни рад већ је дао своје плодове. Издата су два тома псковских губитака и десио се повратак у Псков једног од највреднијих експоната. Наталија Ткачова наставља:

- Знало се од 70-их година за чувену икону са призорима Пскова која се нашла у приватној колекцији у Немачкој, њоме је и почињао наш списак. После врло дуге историје нама се 2001. вратила ова икона – Богородица Псково-Покорвска с прелаза 16. у 17. век, која је прва икона на врло занимљив сиже. Он не само да представља Богородицу, већ и древни Псков. То је јединствени извор древне иконографије.

Између осталог, трагови културних вредности несталих у Пскову проналазе се не само у Немачкој, већ у читавој Европи. Што се тиче проналазака ван граница Европе, Наталија Ткачева каже: Сада није време да их наводимо, зато што је то једно од отворених питања нашег пројекта – није све још доказано.

- Ми добро знамо како су наши савезници у послератом периоду згртали богатство на нашим музејским вредностима, о томе су говорили они наши официри који су се бавили непосредно сакупљањем ствариу Немачкој, слањем. Постоје сећања оних који су физички учествовали у процесу реституције, они знају колико се много ствари налазило у зони коју су после рата окупирали савезници, а не ми: с једне стране отуда су нам долазили ешалони са музејским вредностима, а са друге они нису заборављали ни себе.

Брижљиво откривање сваког случаја крађе и широка заступљеност резултата научног трагања у јавности – такав је главни задатак за низ година Немачко-руског музејског дијалога.

Олга Бугрова,