Русија ће до 2035. године остати највећи извозник енергената

18-01-2014 03:45:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија ће у току наредних 20 година сачувати позицију светског лидера у испорукама нафте и гаса. До овог закључка су дошли стручњаци британске компаније ВР у годишњем реферату „Светске енергетске перспективе“. По мишљењу ВР, вађење нафте у Русији ће се повећавати, између осталог, захваљујући нафти која се тешко експлоатише и нафти од шкриљаца. А традиционалне резерве гаса биће довољне за наредно столеће.

Руска делатност на вађењу нафте и гаса има велике перспективе. За двадесет година Русија неће остати само највећи извозник енергената на свету, већ ће наставити да појачава темпо. Тако ће до 2035. године експлоатација нафте порасти до 548 милиона тона годишње са садашње 523, а гаса са 672 на 807 милијарди кубика годишње. Стручњци ВР су близу истине, овакви показатељи Русије су врло реални, сматра директор аналитичког секретаријата компаније „Алпари“ Александар Разувајев.

- Прогнозе су прилично основане. Пре свега се базирају на подацима о резервама Источног Сибира и Арктика. Ову прогнозу су потврдиле активности ВР. Прошле године компанија је постала други акционар нафтне компаније „Роснефт“ после државе. Дакле, британска компанија није само објавила прогнозу, већ је уложила и свој новац. Показаће се да је ВР у праву, јер чак и ако у свету опадне потражња за нафтом, сигурно се неће смањити потражња за гасом. По различитим оценама Русији припада око трећине светских резерви гаса. А ово још једном потврђује тачност прогнозе ВР.

Стручњаци ВР такође сматрају да Русија може да повећа експлоатацију развијајући нетрадиционалне начине вађења нафте. Први кораци у овом правцу се виде већ сад: да би се створили услови за примену технологија потребних за вађење овакве нафте Русија је предвидела пореске олакшице за компаније које желе да раде с резервама до којих се тешко долази. За 20 година земља ће заузети друго место у свету по количинама вађења нафте до које се тешко долази. С овим закључком стручњака ВР слаже се и генерални директор Фонда за националну енергетску безбедност Константин Симонов.

- Русија поседује солидне резерве нетрадиционалне нафте. То су стратешке резерве које ћемо почети да експлоатишемо у перспективи у наредних 30, 50 и више година. Захваљујући ангажовању на вађењу ресурса на нетрадиционалним налазиштима можемо битно да продужимо век доминирања руске нафтне индустрије у светским размерама и да сачувамо своје место водећег извозника енергената на свету.

Експлоатацију нафте која се тешко вади олакшаће и географски положај оваквих налазишта, истиче Константин Симонов.

- У чему је наша предност? Она се састоји у томе што у принципу није обавезно да се нетрадиционална нафта налази на другом месту у односу на традиционалну. Она се често налази на истом месту, само на већој дубини. Односно, то може бити исти овај Западни Сибир, где се под налазиштем које већ ради, само дубље, на другим геолошким слојевима, налази нафта коју треба извући. У овом смислу ће транспортни трошкови бити мањи него ако се у експлоатацију уведу даља традиционална налазишта, за која треба изградити цевовод.

Док је лидерство Русије у вађењу и извози традиционалних енергената сасвим логично, једна од тачака у реферату ВР је изазвала праву сензацију. Британски стручњаци Русији и Латинској Америци пророкују лидерство у вађењу нафте од шкриљаца у најближој перспективи. Русија ће производити 800 хиљада барела дневно, каже се у реферату. Не може се тачно рећи колико се резерви шкриљчане нафте чува у недрима руске земље. У Русији засад нису вршена детаљна истраживања шкриљаца, пошто то није било потребно – акценат је био на испитивању традиционалних налазишта којих има у скоро свим крајевима земље. Међутим, Министарство за енергетику предлаже враћање овом питању како би се проучиле технологије за вађење шкриљца које су примењиване у САД и како би се ове технологије провериле у руским условима. По подацима надлештва, у Русији се можда налази 12 рејона с налазиштима шкриљчане нафте с количином од скоро 6 милијарди тона. Односно, потенцијал за овакву експлоатацију је огроман.

Татјана Голованова,