Русија заузела 44. место по исхрани у свету

18-01-2014 03:39:56 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је заузела 44. место у рејтингу доступности, квалитета и разноврсности хране. Саставила га је међународна органиазција за борбу против сиромаштва Оксфам. Према мишљењу истраживача, јела је у Русији много, али користи од њега је мало. Лидер рејтинга је Холандија, Јапан, Нови Зеланд, Канада и САД остали су ван граница топ-20. Међу аутсајдерима су Чад и низ других земаља Африке. Укупно је оцењена исхрана у 125 земаља.

Холандија, као и Француска и Швајцарска проглашене су лидерима правилне исхране. Становништво тамо једне развноврсну, корисну и јефтину храну. У Старом Свету у том смислу тешко је наћи замерку. Првих 20 места рејтинга заузимају управо европљани, примивши у своје редове само Аустралију. А Јапан, Нови Зеланд, Канада и САД нису доспели међу првих 20. То чак без обзира на велику разноврсност и квалитет намирница. САД су склизнуле због високог процента оболелих од гојазности и дијабетеса. А лоши показатељи Јапана везани су са тим што је у земљи храна прескупа. Мада по свим осталим „прехрамбеним“ параметрима Јапанци су ван конкуренције, убеђена је магистар медицине, дијетолог Јекатерина Александрова.

- У Јапану је изузетно исправна исхрана, корисна. Тамо нема страшних слаткиша – од брашна, са маргарином и шећером. Тамо је много плодова мора, све је свеже. Зато је Јапан једна од најбољих земаља са тачке гледишта исхране, што потврђује својим животним веком и одсуством болести везаних за проблеме исхране. Врло је добра и разноврсна храна у Фрнацуској. Постоји чак појам француског парадокса. Французи, без обзира на то што дозвољавају себи разну храну, много хлеба и алкохола, све једно су врло здрава нација. Они имају тако изграђен систем исхране да је тамо најмањи проценат оболелих од кардиоваскуларних болести.

У Русији је јела много и оно је доступно. Али проблем је, самтрају аутори истраживања, то што Руси дају предност храни која није много корисна. Зато је земља и добила 44. место. Лекар дијетолог Јелена Соломатина не пориче ту примедбу, али сматра да ако се се дати рејтинг учини годишњим, Русија ће прилично брзо побољшати своје позиције – становници земље све више дају предност природним намирницама.

- Ради се о томе што је Русија не тако давно добила такво прехрамбено изобиље. Раније не баш сасвим корисне намирнице – димљене сардине, саламе и остало, куповало се за празник и јело ретко. Када је на руско тржиште кренула бујица увозних намирница и јарких паковања, врло привачних са тачке гледишта потрошача, људи су се бацили на ту лепоту и решили да је празник могућ сваког дана. И тек сада до људи је допрло да намирнице које довозе издалека садрже много разних штетних додатака.

Зато руски грађани чак уз велику жељу не могу да узму и пређу на корисну медитеранску или јапанску дијету. Сви ови рецепти засновани су на локалним свежим намирницама. Оне када се пребаце у други регион и коштаће више, и избугиће квалитет, подвлачи лекар дијетолог Јелена Соломатина.

- Французи мање болују од кардиоваскуларних обољења зато што користе много црног вина, богатог расвератролом (природним хемијским елементом који издвајају неке биљке. Откривено је да ресвератрол делује против тумора, упала, смањује ниво шећера у крви, штити срце и има дрфуге позитивне ефекте). Али ми не можемо себи то да дозволимо. Пошто ће код нас то вино бити врло скупо, а јефтино црно вино по правилу је са додатком сумпор-диоксида. Зато чак ако будемо пили извесну количину тог вина, у наш организам ће доспевати тај одлични расвератрол, али ћемо све нивелисати негативним дејством конзерванса.

Тако да је излаз један: да узмемо за основу исхране јела традиционалне локалне кухиње. А пре него што се купи нека друга намирница у продавници, треба пажљиво проучити етикету и свесно одустати од производа са великом количином конверзванса и ароматизатора. У прво време то неће бити лако, али постепено ће постати навика, уверавају стручњаци.

Наталија Коваљенко,