Седамнаест момената „Повратка“

13-01-2014 12:16:37 | | Глас Русије, фото: Анатолий Казаков/ «Голос России»/ vostok |


Више од стотину учесника окупио је 17. Међународни фестивал камерне музике Повратак који се одвија у Москви. Програм се састоји из четири дела: Концерт према жељама, У гостима код бајке, Серенада и Седам речи.

Ко се и зашто враћа, то московска публика зна врло добро. Пре 17 година фестивал су смислили млади музичари који су студирали у Москви, дружили се од школских дана, а затим се разлетели по читавом свету и... ужелели се једни других. Данас је неко од њих направио каријеру у Европи, неко у Америци, а неко је одабрао да остане у Москви. Али како је рекао један од оснивача Повратка, обоиста Дмитриј Булгаков, сада није више важно ко се одакле враћа.

- Није тако важно где он живи, за оне музичаре који наступају на Повратку важно је да свирају заједно бар једном годишње.

Истина, пријатељи се сусрећу чешће него једном годишње. Успешни извођачи, добитници разних конкурса и награда, они често наступају заједно на страним фестивалима, сусрећу се на престижним међународним музичким сценама. Ипак свирати у родној Москви је задовољство које се ни са чим не може поредити, признаје виолинисткиња Алина Ибрагимова која живи у Великој Британији.

- Сасвим ретко овамо долазим, али веома ми недостаје Русија, и хтела бих да свирам овде: овде је увек врло добра атмосфера и дивни људи.

Четири концерта актуалног Повратка, то је, чини се, сасвим мало. Ипак у њима, може се рећи, састоји се читава антилогија камерне музике. Овде су и чувена ремек-дела, као што је гудачки Бетовенов трио Ерцхерцег. И мање позната класика, на пример Моцартова Ноћна музика за дувачке инструменте. Као и увек широко је заступљен 20. век – дела Прокофјева, Ставинског и Шниткеа. А према насалој традицији публику ће обавезно одбрадовати новинама. При томе ове године не само новим делима руских композитора. Специјално за фестивал познати московски аутор Јуриј каспаров је направио аранжман истакутног кватетског циклуса Јозефа Хајдна Седам речи Спасиоца на крсту за ансамбил од 11 извођача. Озбиљно је искушење припремити премијеру за неколико дана боравка у Москви. али када пријатељи добро разумеју једни друге, не може бити грешке. Јер како сматра староседелац Повратка, виолиниста Борис боровцин, свирање у камерном ансамблу личи на непосредну људску комуникацију.

- То је таква дуготрајана комуникација и тамо важе у принципу исти закони: осећај такта, па и било које друге особине, оне су тамо такође присутне, и управо по томе је и занимљиво.

Фестивал Повратак има још једну особину која га издваја међу мноштвом музичких окупљања. Овде никада нема концерата са случајним скупом тачака, никада се не понавља оно што је једном изведено. Ако је једно од фестивалских вечери названо У гостима код бајке, онда се на њему изводи само бајковита музика, тачније музика компонована према бајкама. Само традиционални Концерт према жељама нема одређену тему. Њега формирају по сопственим жељама сами учесници Повратка. Они бирају ону музику коју желе да изведу, ништа више не објашњавајући публици.

Олга Бугрова,