Духовна музика као вечна димензија живота

13-01-2014 12:13:36 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Један од првих упечатљивих догађаја у наступајућој 2014. години је четврти по реду Московски Божићни фестивал духовне музике. Он се је отварио 9. јануара. Тог дана у Међунарадном Дому музике је рецитована руска поезија, између осталог стихови Пушкина, Блока, Ахматове, Бродског, као и музичка дела посвећена Божићу.

Владимир Спиваков је председник Дома музике и уметнички руководилац Божићног фестивала. Истина, вођство на фестивалу он дели са митрополитом Иларионом, председником Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије. Заједнички за оба руководиоца циљ митрополит Иларион формулише овако:

- Хтели бисмо да као и ранијих година, Божићни фестивал духовне музике подсети своје слушаоце и учеснике концерата на то да у нашем животу постоји не само привремена, већ и вечна димензија. И нека ови концерти дају нови импулс читавом нашем раду, нашем животу, усмере нас ка духовности.

Владимир Спиваков је уверен да је фестивал духовне музике посебно важан као нека противтежа данашње стварности:

- Духовна музика је непролазна ризница. Пошто је у наш живот ушла тржишна економија, систем вредности се променио, за многе основна религија постале су паре – на велику жалост. Али ипак потребни су такви утисци као што је овај фестивал. Он је постао знак препознавања за Московски међународни Дом музике, не само да га очекују организатори, већ и велики број гледалаца који посећују ове концерте.

Фестивалски програм ове године састоји се од осам делова. Наступају колективи из 4 земље. Међу гостима је дечији хор и вокални ансамбл цркве Нотр-Дам из Париза. Француски музичари изводе појања из 13. и 14. века. Хор дечака и мушки хор Манастира Светог Флоријана из Аустрије укључио је у програм духовну музику Моцарта, Брукнера, Бритна и божићну народну музику. А средњовековне грузијске црквене песме ће извести у Москви Патијаршијски хор Сабора Свете Тројице из Тбилисија.

Митрополита Илариона радује што ће на фестивалу бити изведена музика разних конфесија. Свака хришћанска традиција има нагомилан одређен културни слој. Духовне ризнице са радошћу делимо са другима, каже он.

Ову идеју показаће већ први концерт фестивала на којем наступа Московски Синодални хор. Диригент Алексеј Пузаков каже:

- Појавила се идеја да се разоткрије тема Божића преко призме руске књижевности, поезије, стваралаштва Александра Пушкина, Бориса Пастернака, Јосифа Бродског, посвећеног Божићу. Истакнута руска глумица Ала Демидова је пристала да учествује у концерту. Све то ће се преплитати са музиком разних времена и стилова – од Јохана Себастијана Баха до савремених аутора.

А Божићни фестивал завршиће се 22. јануара извођењем ноћног бдења и Литургије Светог Јована Златоустог од Чајковског.

Наталија Викторова,