Србима понуђен документ који личи на албум са сличицама фудбалера

13-01-2014 10:54:11 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Психолозима је позната чињеница да свако мало дете верује да постане невидљиво када зажмури. Овај пут се нешто слично догодило и са одраслим људима, с обзиром да су нови одборници градова на северу Космета потписали свечану заклетву на папиру на коме је налепницом био прекривен грб самопроглашене државе и натпис „Република Косово“, тврдећи притом да они нису видели никаква обележја косовске независности, па је зато њихово ступање на дужност наводно било статусно неутрално.

Међутим, несуђени градоначелник Косовске Митровице се ипак није претварао да не постоји оно што очигледно постоји у заглављу документа ког је требало да потпише, и зато је, како је сам рекао - одбио да учествује у тој превари.

Наиме, Крстимир Пантић је у данашњем интервјуу за београдске Вечерње новости казао дословно следеће: Нема статусне неутралности на изјавама које су потписане. Жалосно је шта су све наши одборници и градоначелници били принуђени да прихвате. Не само да нам отимају део територије, већ нам вређају достојанство и интелигенцију“, а још је додао и то дасу “избори на Косову били превара међународне заједнице“.

Осим тога, он је изразио уверење даће „врло брзо читав Бриселски споразум да се уруши“, а представнике Европске уније је оптужио за „непристојне понуде“ које се односе на формирање скупштина општина на северу Косова и Метохије, као и за предлог да србски градоначелници у затвореном делу седнице, без присуства новинара, потпишу изјаву на папиру са грбом Косова који се крије испод обичне налепнице, што јепо његовом мишљењу – вређање здравог разума и србског достојанства.

Поврх свега наведеног, посебно је забрињавајућа чињеница да Радио-телевизија Србије у својој јучерашњој главној информативној емисији Дневнику, није пустила самог Пантића да каже нити једну реч о поменутим разлозима свог незадовољства, па стога најшира јавност јуче није могла да чује његове тешке оптужбе на рачун Европске уније и ОЕБС-а, да су стављањем грба Косова и натписа „Република Косово“ – „директно признали Косово као независну државу“.

Па ипак, оно што највише изазива забринутост, то је чињеница да званични Београд није протестовао против таквог пристрасног понашања представника Европске уније, него је, штавише, по сазнањима информативног портала Правда, и власт у Београду такође вршила притисак на Крстимира Пантића да пристане на захтев представника Европске уније на Косову Самуела Жбогара – да се заклетве потпишу испод невешто заклоњеног грба Косова.

Наравно, сасвим је небитно што су обележја самопроглашене Републике Косово на тексту заклетве била сакривена налепницом, јер очигледно да је намера оног који ју је тамо залепио, да је одмах потом и одлепи, чим Срби ставе своје потписе испод грба и назива нове „државе“. Али зато би ваљда свакоме ко потписује такав папир требало да буде јасно да ниједан званични документ не може да изгледа као албум са самолепљивим сличицама фудбалера. И на крају крајева, сличице са Дулетом Савићем, Роналдињом и другим фудбалским легендама нису исто што и налепнице испод којих се крије грб незаконите творевине.

Ратко Паић,