Манифеста у Ермитажу: Нова уметност у контексту класичне

11-01-2014 05:49:09 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Ризница класичног сликарства и скулптуре – Санкт-Петербуршки Ермитаж, припрема се да прими савремену уметност. Европско бијенале Манифеста ће бити међу пројектима којима ће Ермитаж обележити своју 250-годишњицу.

Многи не крију изненађење због таквог споја: савремена уметност у узорно-класичном Ермитажу. Али директор музеја Михаил Пиотровски не види у томе ништа необично: Савремена уметност, каже он, није неки нови, непознати језик, то је дијалект вечног језика којим данас, у датом тренутку историје, говори култура. И ми морамо да упознајемо људе са тим дијалектом, да га учимо:

- Пружићемо образац тога шта је добра, права, нова уметност и како се она размешта у конктексту класичне традиције, која живи у Санкт-Петербургу.

Манифеста је бијенале које се одржава увек на новом месту. Између осталог, 2014. година је за њега такође јубиларна: акција ће бити организована десети пут. при томе први пут не на Западу, већ у Русији. И музеј као главна платформа пројекта биће први пут употребљен. И за Ермитаж то ће такође бити први овакав експеримент.

Главни координатор Манифесте – познати немачки историчар уметности Каспар Кениг сматра да класична колекција руског музеја треба да ступи у дијалог са савременом уметношћу. На пример, фантастичне архитектонске конструкције које је направио италијански уемтник 18. века Ђовани Пиранези, које поседује Ермитаж, биће постављене поред радова америчке уметнице Луизе Буржуа, која је направила доста необичних инсталација са архитектонским „уметцима“. А слике савремених европских уметница Марије Ласинг и Марлен Дима које не признају табуе пресецаће се са платнима Анрија Матиса... По речима Михаила Пиотровског, за Ермитажа одржавање Манифесте није једноставно културни акт:

- Мислим да у ствари нудимо врло важан, леп, нормалан пут како да се излази у Европу која јесте културни појам пре свега. То је важан аспект Манифесте управо данас.

Већ се зна да ће у Манифести-2014. учествовати више од 20 уметника и пројекат ће несумњиво изаћи ван граница Ермитажа. Између осталог поједини објекти ће се појавити на петербуршким железничким станицама, на платформама и станицама метроа. Ови објекти су такође важан део бијенала, рекао је у интервјуу за Глас Русије координатор Каспар Кенинг.

- Када људи иду у Ермитаж, они се припремају за сусрет са уметношћу. Али када је уметност представљена у градском простору, њу је теже перципирати, за то треба бити спреман. Ми желимо да докажемо да је савремена уметност неопходна. Можда не за све, можда за мањину, али та мањина може да утиче на будућност културе.

У том погледу симболично је што је одржавање Манифесте на обалама Неве заказано за 2014. годину, која је у Русији проглашена Годином културе.

Рита Болотска,