Првобитна снага Русије

11-01-2014 05:44:36 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Пар белих медведа су уметнички клизачи, лисице су хокејаши… Обухваћени су скоро сви олимпијски спортови, оваплоћени у зверима. Московски гледаоци ће их видети у јануару на изложби фотографија Олимпијска природа. Овај пројекат ће бити демонстриран не само у Москви, већ и у Сочију у време одржавања зимских Олимпијских игара, он ће постати део сверуског фестивала природе и фолклора под називом Првобитна Русија.

Иницирао је такву смотру Савет Федерације Русије заједно с Руским географским друштвом. 2014. година, објављена у земљи Годином културе, добар је повод да се уједине лепоте Русије, традиције, народне радиности и све оно, што спада у културну баштину бројних народа, који је насељавају. О том фестивалу у интервјуу Гласу Русије прича члан Савета Федерације, један од организатора смотре Олег Пантелејев.

- Пре свега, то је огромна изложба фотографија, у чијем је центру првобитна Русија: то су фотографије из свих крајева земље. Русија је снимљена из различитих углова. Например, специјално смо се договорили с комонаутом Федором Јурчихиним. Када је он био у орбити, снимио је Земљу из космоса. Снимци су изврсни!

Експозицију су назвали Русија виђена из космоса. Осим ње ће бити представљена изложба фотографиа Из птичје перспективе, када су аутори снимали простор из ваздушних балона, делтаплана и мањих авиона. Реч је и о руским пејзажима, снимљеним из возова и кола. Фотограф Игор Шпиленок, например, камионом је обишао све забране у Русији! Његов колега Сергеј Доља је помоћу фотографија испричао о свом походу на Северни пол.

Идеја једног од најоригиналнијих пројеката – Олимписка природа - припада руској ТВ водитељки Анастасији Чернобровиној. На њен позив – представити животиње у покрету, да би подсећале на зимске олимпијске спортове, одазвали су се фотографи-натуралисти читаве земље, међу њима и саговорник Гласа Русије Олег Пантелејев, који је на челу Савеза фотографа-натуралиста.

- Сазнали смо о људима, за које нисмо знали раније. То су Сергеј Терешченко и Аркадиј Степанов из Анадира, с полуострва Чукотка. Они праве дивне фотографие! Они су толико стрпљиви, када сатима чекају долазак животиња. Они одлично знају њихово понашање… За чудо, у пројекту Олимпијска природа звери, птице заиста подсећају на спортисте. Рецимо, два бела медведа су се ухватила за шапе, па се окрећу на клизавом леду – може се рећи, парно клизање…

На хокеј подсећају две лисице: оне се боре попут хокејаша у време важне утакмице. Фристајл изводе дивље гуске… Укупно има 14 фотографија! Селекциа је била строга попут олимпијске конкуренције за излазак у фмнале!

Иначе у оквиру фестивала Првобитна Русија се налази више од 500 фотографија. Карактеристично је да на фотографијама нема градова, зграда, људи. Има само природа – пејзажи, звери, птице, рибе… Присуство човека ће наћи одраза у другим пројектима тог фестивала: то су филмови, изложбе декоративно-примењене уметности, радионице, где ће мајстори из различитих крајева Русије износити тајне своје вештине. Посетиоци ће видети како се праве чипке, израђевине од брезове коре, како се свира на ретким музичким инструментима… У свему се томе огледа снага првобитне Русије, која је обухватила самоникле културе више од 200 народа и народности.

Карина Ивашко,