Јединствена технологија руских „авијатора“

08-01-2014 09:06:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Научници из Башкортостана (Русија) израдили су јединствену технологију заваривања која нема премца у свету. Нова технологија омогућава да се стварају суперотпорни спојеви алуминијумских легура. Више од 500 мегапаскала – таква је отпорност огледних узорака које су добили стручњаци. Такав ефекат у свету још нико није постигао, тврде аутори јединствене разраде.

Линијско варење трење – тако се назива метод – до данас се користио само за прављење делова од легура титанијума. Руски стручњаци са Уфимског државног ваздухопловног техничког универзитета (УДВТУ) први пут су успели да примене ову технологију за спој алуминијумских легура, рекао је за Глас Русије доцент катедре за опрему и технологије варења УДВТУ Александар Медведев:

- Алуминијумске легуре не варе се превише добро, и отпорност алуминијумских спојева није превише велика. А нама је пошло за руком да их заваримо тако да отпорност не заостаје за отпорношћу овог метала који их спаја. У светској пракси заварени спојеви немају овакву отпорност. А то је главно што се тражи од заварених делова у ваздухопловној индустрији. Нама је пошло за руком да добијемо варове исте отпорности коју имају монолитни делови.

Предност технологије је то што она не захтева специјалне електроде, заштитне гасове и друге атрубуте који повећавају цену израде делова. Основна примена метода је авионска индустрија, између осталог израда мотора за авионе. Отпорност чворова мотора оређује какав ће он испасти, значи какав ће бити авион, јер мотор је срце сваке машине. Чак мало повећање отпорности појединих делова даје ефекат побољшања карактеристика мотора, истиче стручњак:

- Код нас је проценат увећања отпорности заварених делова прилично висок – 10%. У приручницима домаћих и страних заварених својева легура Д16 нема отпорнијих од 450 мегапаскала, не сусрећу се, а код нас је отпорност већа од 500 мегапаскала. Ако се отпроност увећала, може да се направи лакши и мањи део. Значи, мотор ће трошити мање керозина, а авион ће имати већу носивост.

Према прорачунима научника, тежина моторма приликом коришћења нове технологије варења може да буде смањена до 30%. При томе значајно ће се увећати рок службе читавог агрегата. Један од важних чворова млазног мотора – компресори са разрадом башкирских научника појавиће се 2015. године. После проласка сертификације они ће бити пуштени у серијску производњу.

Јелена Ковачић,