Древне арт-галерије у вечитом леду

08-01-2014 09:50:54 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Две ”арт-галерије” одједном су пронашли научници Института за хуманитарна истраживања и проблеме малобројних народа Севера Руске Академије наука (РАН) на територији Јакутије на истоку Русије, у Приполарју. Стручњаци су проучавали крајњи североисток републике.

Први узорак цртежа на стенама они су видели на висини од 1100 метара надморске висине. Старост проналаска је 2-3 хиљаде година. Праисторијска галерија, по мишљењу научника, била је украс древног светилишта. Како је истакао старији научни сарадник Института за хуманитарна истраживања Виктор Дјаконов.

- Цртежи су вишеслојни, из разних периода, један на другом. Нађена су два блока цртежа: на једном су људи, духови и шамани. На другом митолошке звери и птице. Већи део људских фигура је оријентисан главом надоле — то могу да буду духови умрлих, који се спуштају у подземни свет.

Још један цртеж научници института су нашли за време експедиције у региону Хребта Черског. Он се разликује по методу наношења — то су праисторијски графити. Огромна људска фигура са испруженом руком изграбана је у камену. Научници покушавају да упореде цртеж са древном митологијом. Сарадник сектора за етнографију Института за хуманитарна истраживања Јуриј Слепцов објашњава:

- Највероватније представљен је један лик популарног локалног мита о девојци која се такмичила са сунцем и окаменила. То је у Јакутији већ други цртеж у стилу ”графита”.

Научници сматрају да су могуће цртеже нанела непозната племена која су претходила Евенима и Јукагирама — источносибирским народностима који су од давнина насељавали ову област. Основна етнографска истраживања тек предстоје. Стручњаци ће детаљно поредити нађене цртеже са предањима и почетком наредне године моћи ће тачно да утврде старост и митолошки смисао проналазака.

Олга Соболевска,