2014.година у знаку култура Русије и Велике Британије

04-01-2014 11:28:55 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Година која је управо наступила, проглашена је унакрсном годином културе Русије и Велике Британије. Но, неће само значајна културна дешавања обележити ову годину, већ и дешавања у области науке, образовања, као и спорта.

У Лондону ће почетак унакрсне културне године са Русијом почети фебруарским наступом једног од водећих музичких састава земље- Великог симфонијског оркестра који носи име чувеног композитора Чајковског. Након тога, већ крајем фебруара, на Трафалграр скверу, Лондонци ће моћи да празнују руску Масленицу, коју су већ заволели и прихватили. А у Русији ће, „прва ласта“ Године културе бити јануарска изложба фотографије Чарлса Марча „Интерпретација природе“ у Руском музеју у Петербургу. А у фебруару ће у Москви на руском позоришном фестивалу „Златна маска“, публика имати прилику да види представу „Атомос“ светски познате енглеске трупе Random Dance .

И све ово је само увертира за свечано отварање Године културе. У Москви ће ова свечаност бити одржана 24.априла, када ће у престоници бити представљен крупни пројекат сезоне- изложба- видеоинсталација чувеног британског режисера и уметника Питера Гринуела „Златни век руске авангарде“. О самом пројекту у интервјуу за „Глас Русије“ говори директор изложбене сале „Мањеж“ Андреј Воробјев:

- Ова тема „Златни век руске авангарде“ претпоставља могућност да се публика путем светлости, звука, музике, тродимензионалних видео пројекција- „смести“ унутар једног геометријски апстрактног простора, где се дешава једно специфично, западном гледаоцу веома интересантно представљање руске авангарде.

Веома значајно место у програму манисфестација унакрсне године културе заузима московски Међународни фестивал Чехова, јер ће у припремама овогодишњег фестивала учествовати Британски савет. Централна тема ће бити 450.годишњица рођења Шекспира, подвукао је директор ове манифестације Валериј Шадрин:

- Веома је важно поменути да долази познати шекспировски театар „Глобус“- са својом представом која ће отворити наш фестивал. А већ на јесен ова ће представа гостовати по целој Русији. За нас је ово веома важан догађај, који обећава дугогодишњу сарадњу. Веома моћан програм ће представити и Шкотски балет са чак 4 представе. По први пут након много година доћи је и театар „Јанг Вик“, који спрема представу по тексту Чехова за фестивал „Вишњик“. Ову ће представу поставити Кети Мичел, чувена енглеска режисерка.

Требало би поменути и сарадњу, однсно заједничку поставку два чувена фестивала Чеховљевог и Единбуршког. Такође, биће и веома звучних изложби фотографије- Међународни московски бијенале и изложба „Други Лондон“ из колекције чувене лондонске Тејт галерије. Обе изложбе биће у знаку унакрсне године културе.

И заправо, и у Русији и у Великој Британији, тешко ће се моћи наћи нека културна институција, чије манифестације неће бити у знаку ове унакрсне године. Већ у јануару на интернету ће прорадити страница са неопходним информацијама о свим предвиђеним догађајима.