Спремај саонице лети, а кочију или кола зими

04-01-2014 10:55:52 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Чак и они који не познају руски језик, бар су једном чули пословицу „Готовь сани летом, а телегу – зимой“- спремај саонице лети, а кочију или кола зими. Према овој народној мудорсти, неопходно је спремити се за све на време. Наши су преци то врло добро знали- па су поправљали, фарбали и спремали превозно средство управо онда када се оно није користило: саонице лети, а кола зими. Иако се данас кочијама нико не вози, саонице су и даље омиљена зимска забава и одраслих и деце. И новогодишњи празници су право време за ово.

Вожња саоницама је традиционална руска забава- а данас, нажалост и не тако приступачна. Јер, коње су одавно заменили аутомобили. И зато што снега у градовима има мало, сав је већ почишћен. Било да је један коњ упрегнут или да се ради о чувеној „руској тројци“, саонице крећу кад возач ошине бичем. Само се снежна прашина диже у вртлогу за саоницом.

Некада је постојао читав ритуал у вези са вожњом саоницама. Млади су се обично возили ујутру, младенци у било које доба дана, по својој жељи, а већ породични парови обично предвече. Момци и девојке би уз много граје и радости долазили на вожњу: коњи би се померали напред, чули би се прапорци, звуци хармонике, песме. Возили су се онако како се то данас каже: „екстремно“. Посебна је забава била да се неко ко је неупућен, најчешће странац постави назад, на „реп“ саонице, а онда након наглог заокрета, уз свеопшти кикот „изгубити“ овог странца у снегу!!!

Дрвене санке, пластичне, металне, санке са управљачем, са три скије, шта све није измишљено како би доба године било једно од највеселијих! Али, чак и ако напољу нема снега, то није разлог да се одрекнете ове добре забаве, провозати се низ падину са ветром у коси. Постоје разне врсте санки које се могу користити у свако доба године. Ове се санке такође морају припремити раније, јер се на њиховом дну налази резервоар са замрзнутом водом. Лед се при топлом времену наравно нешто брже топи, али је бар пола сата добре забаве загарантовано. А о одушевљењу деце, нема потребе посебно говорити. Тако да, желимо вам срећне и веселе празнике и распуст!

Јелена Јегорова,